L’Agència de Ciberseguretat admet que els ‘atacs’ als membres del Govern són habituals

L’organisme dependent de la secretaria d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics es posa en marxa amb les institucions i les cinquanta empreses més grans del país com a primeres ‘associades’

César Marquina en les noves instal·lacions de l'agència, a l'edifici d'Andorra Telecom a la Comella.
César Marquina en les noves instal·lacions de l'agència, a l'edifici d'Andorra Telecom a la Comella. Toni Solanelles

L’Agència nacional de Ciberseguretat es posa en marxa. Ho fa amb les institucions i una cinquantena de les empreses més grans del país com a primeres ‘associades’. Els primers passos consisteixen en activar un seguit de xarxes socials “on es publicaran informacions rellevants” i fer un treball de monitoratge dels canals comunicatius, inclosos els de persones públiques d’Andorra. El secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, cap de l’agència, ha admès que els membres del Govern són amb certa habitualitat objecte d’’atacs’ digitals.

Hores d’ara, l’agència s’ha establert a l’edifici que Andorra Telecom té a la Comella. Per a un exercici normal, l’organisme disposarà de mig milió d’euros. El seu funcionament ordinari es basarà en una plantilla molt reduïda i la subcontractació dels serveis que siguin necessaris. És a dir, cercar en l’àmbit públic -via convenis- o en el suport privat -contractació d’empreses de serveis- les col·laboracions que siguin necessàries per a tasques concretes. A més, hi haurà un grup d’experts que assessoraran l’agència de manera permanent.

La missió primera de l’agència, ha adit Marquina, és “acompanyar” institucions, empreses i particulars i, sobretot, “garantir la continuïtat i la resiliència del servei de les infraestructures crítiques”

La missió primera de l’agència, ha dit Marquina, és “acompanyar” institucions, empreses i particulars i, sobretot, “garantir la continuïtat i la resiliència del servei de les infraestructures crítiques”. El secretari d’Estat ha admès que el conflicte a Ucraïna i els moviments geopolítics han fet accelerar el procés de posada en marxa de l’agència perquè tot i que “no hi ha cap indici” que Andorra “s’hagi convertit en objectiu”, la guerra, en certa manera, també es juga a les xarxes i “hi està havent molt moviment a nivell general”.

El conflicte bèl·lic i les seves conseqüències ha fet incrementar el risc cibernètic de mitjà a alt i tot i que “Andorra no està en conflicte cibernètic amb ningú”, ha deixat clar Marquina, “estan passant cosetes”. D’entrada, s’ha posat en marxa el servei d’alerta precoç. Que vol dir, més o menys, analitzar possibles riscos, anticipar-se, i emetre informes i alertes per facilitar aquelles empreses i institucions associades. Aquella cinquantena que per ara hi ha i que el responsable de l’agència espera que amb poc temps incrementin.

ATAC DDoS I ‘PHISHING’

Marquina, en la presentació de l’agència, ha estat preguntat per l’atac de denegació de servei que va patir Andorra Telecom al tomb de cap d’Any i arran de ‘juguesques’ de ‘youtubers’. Ha reiterat que la companyia ja ha pres les decisions que havia d’adoptar, incrementant de molt la seva capacitat de resposta, i pel que fa a l’atac en sí, el grup de delictes tecnològics de la policia està fent la feina que li pertoca a partir de la denúncia interposada.

“No hi ha ni el temps, ni els recursos, ni la voluntat, ni la necessitat” de coartar la llibertat d’expressió ni el secret de les comunicacions

El secretari d’Estat també ha parlat de les persones públicament exposades i que, alhora, són les més “goloses” quant a possibilitat de ser objecte d’atac. No ha parlat de noms en concret però ha reconegut que els membres del Govern són habitual objecte d’intents de suplantació o atacs de ‘phishing’. En aquest sentit, Marquina ha afirmat que “s’ha hagut d’actuar molt sovint” per analitzar informació que reben els alts càrrec i que tot sovint va lligada a fraus.

César Marquina, preguntat per si una agència com la que dirigeix pot esdevenir, també, en una eina per coartar la llibertat d’expressió, ha deixat clar que “no hi ha ni el temps, ni els recursos, ni la voluntat, ni la necessitat” que això sigui així. Alhora, ha recordat que Andorra és un país democràtic on el secret de les comunicacions està garantit i dur a terme segons quines pràctiques, en un país tan petit, a part de ser un delicte, “serien detectades al moment zero”.

Comentaris

Trending