El 2022 ha estat l’any més càlid des que hi ha registres. Anomalia o tendència?

[Podcast] [a Fons] El 2022 vam tenir 89 dies d'estiu, batent el rècord que s'havia registrat l'any 1994. Per a molta gent aquesta calor persistent és una conseqüència directa del canvi climàtic. Els investigadors de l'AR+I lideren un estudi per comprovar-ho. T'ho expliquem a l'Altaveu a Fons d'aquesta setmana.

Un bomber en un simulacre d'incendi forestal.
Un bomber en un simulacre d'incendi forestal. BOMBERS

Fins a tres onades de calor consecutives vam experimentar la primavera i estiu de l'any passat en què la temperatura mitjana d'Andorra va superar en 2,4 graus el que és habitual i va marcar un nou record. La calor persistent ha estat el fenomen que més ha sorprès els científics. Però, és l'escalfament global el responsable d'aquest episodi càlid?

 

Listen on Podcast Addict Listen on Amazon Music Listen on Spotify Listen on Google Podcasts Listen on Apple Podcasts

En l'àmbit general, l'oest d'Europa també s'ha vist afectat per les altes temperatures, la relació entre canvi climàtic i onades de calor és força evident, en canvi, la manca d'estudis sobre el comportament de les temperatures a l'alta muntanya fa més difícil d'afirmar amb certesa què ha passat a Andorra. Ara Andorra Recerca i Innovació està liderant un estudi conjunt amb la Universitat de Santiago de Compostel·la i el Centre d'Allaus de Suïssa per determinar si és el canvi climàtic el responsable de la calor viscuda a Andorra aquest estiu.

En aquest episodi de l'Altaveu a Fons hi han participat el meteoròleg del Servei de Meteorologia d'Andorra, Guillem Martín, i dos investigadors d'Andorra Recerca i Innovació; el Doctor en Geografia especialitzat en climatologia de muntanya Marc Lemus i la geògrafa amb màster en meteorologia especialitzada en climatologia Anna Albalat. Tots tres tenen la certesa que el que vam viure el 2022 marca tendència tot i que encara no tenen els resultats dels estudis que s'estan realitzant.

 

Comentaris (3)

Trending