Silvestre alerta d’una “retallada important de drets fonamentals” a Andorra

L’advocat refusa la persecució que diu notar pel ‘cas BPA’ i recorda que si el judici està ara aturat és, primer, per algun actor civil i, després, per la fiscalia

-
-
L’advocat Josep Antoni Silvestre, que exerceix la defensa de quatre dels processats en el ‘cas BPA’ però també participa en multitud d’altres causes, ha alertat aquest dilluns que “hi ha una retallada de drets fonamentals important a Andorra”. Silvestre ha comparegut públicament per valorar el rebuig del Consell Superior de la Justícia a la seva petició perquè el fiscal general de l’Estat fos apartat de la vista de la causa general de BPA. I ha lamentat que se’l persegueixi a ell acusant-lo de dur a terme maniobres dilatòries quan “ara el judici està parat a petició del fiscal” i amb anterioritat també es va ajornar per problemes amb un dels actors civils del cas.

Silvestre ha refusat de ple l’argumentació de la cúpula judicial en virtut de la qual ha declinat apartar Alfons Alberca del judici del ‘cas BPA’ pel fet de ser cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll, quan l’executiu també és part en el procés. “Que no hi ha altres fiscals que puguin sostenir l’acusació?”, s’ha demanat el lletrat tot recordant que el procés està aturat no pas pels advocats de la defensa. Silvestre ha explicat que encara no té clar quina actuació farà davant la desestimació de la recusació del màxim responsable del ministeri públic, que ha recordat que és una part més del procés encara, que, això sí, “qualificada”. 

Silvestre ha estat molt dur amb la fiscalia i, de fet, ho ha estat també amb un “sistema que amb una actuació coordinada i de forma reiterada només fa que repetir que estem fent maniobres dilatòries” quan el judici “ara no està suspès pas per culpa nostra”. L’advocat ha lamentat la connivència que tot sovint hi ha entre la fiscalia i els òrgans jurisdiccionals o fins i tot amb el poder legislatiu. “El problema és la normalització d’allò que no ho és”, ha denunciat Silvestre, que ha insistit en “la ‘merma’ de drets fonamentals que patim tots”.

El lletrat denuncia que “tenim un sistema que amb una actuació coordinada i de forma reiterada només fa que repetir que estem fent maniobres dilatòries” quan el judici del 'cas BPA' “ara no està suspès pas per culpa nostra”

Més enllà d’exposar la seva posició en relació amb el rebuig a apartar el fiscal general de l’Estat de la vista de la causa general del ‘cas BPA’, Silvestre ha insistit, i molt, en el fet que “hi ha una pèrdua progressiva de drets fonamentals” i ho ha exemplificat, per exemple, amb la pretensió de la fiscalia d’ampliar l’abast de les escoltes telefòniques o la voluntat també del ministeri públic per allargar fins a dos anys i mig el secret de sumari. “Es pretén que el pas del temps acabi sent un sistema per validar actuacions il·legals”, ha advertit.

També ha denunciat el lletrat que “se’ns ha colat un gol per l’esquadra” a partir de l’aprovació d’un Codi de procediment civil que malgrat que no és plenament vigent per segons què, sí que ho és per altres qüestions, com per exemple per establir noves regles perquè els ciutadans puguin reclamar la intervenció del Tribunal Constitucional davant de la vulneració de drets bàsics. Amb el nou marc legal, l’accés al TC “és gairebé impossible” i son els tribunals ordinaris els qui validen si és el moment per acudir al Constitucional o no. “I ningú no se n’ha assabentat, fins i tot tampoc se n’han assabentat alguns batlles”.

“Hi ha una retallada de drets fonamentals important a Andorra… en pro de què? De la seguretat. Més escoltes telefòniques per seguretat; més secret de les actuacions… per seguretat; o que no es puguin fer manifestacions que tallin carreteres… per seguretat, perquè no es molesti al Govern”. Amb tot, ha recalcat Silvestre, més que seguretat el que és pretén és “posar traves” i “ficar la por al cos a la ciutadania”.

Comentaris (14)

Trending