Si no arriba a final de mes perquè ha d’afrontar el cost d’un avortament, Afers Socials l’ajudarà

El servei integral d’atenció a la dona, que entre altres coses facilitarà si escau una relació de centres on es pot interrompre un embaràs de forma segura, es posa en marxa dilluns vinent

Presentació del servei integral d'atenció a la dona (SIAD).
Presentació del servei integral d'atenció a la dona (SIAD).
El servei integral d’atenció a la dona (SIAD), que pretén ser una eina d’assessorament i acompanyament en matèria de salut sexual i reproductiva, es posarà en marxa dilluns que ve amb nou llevadores al capdavant que atendran de manera rotatòria de dilluns a divendres en tots els centres d’atenció primària del Principat. El 191 és el número de telèfon de referència per a consultes o concertar cita. Es vulgui o no, la clau de volta d’aquest servei és l’assessorament en l’embaràs i, sobretot, sobre la possibilitat d’interrompre’l. Les especialistes que atenguin les usuàries, si escau, facilitaran una relació de centres sanitaris estrangers on es pot avortar de manera segura i amb plenes garanties.

El servei, que es facilitarà si cal per via telefònica o a través de correu electrònic tot i que el recomanable és la via presencial, serà “gratuït, personalitzat i confidencial”, segons que ha explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que ha presentat la nova eina de consell sanitari al costat del ministre Joan Martínez Benazet i del portaveu governamental, Eric Jover. Ha estat aquest darrer qui s’ha encarregat de respondre les preguntes amb una càrrega política més marcada. Jover ha assegurat que el servei és “un pas endavant” en una matèria tan polèmica com la possibilitat d’interrompre l’embaràs i ha afirmat que “el projecte s’emmarca en la nostra Constitució”. El ministre, però, no ha volgut deixar clar si s’ha consultat la Mitra abans de posar en marxa el servei.

El Govern assegura que el projecte “s’emmarca en la nostra Constitució” i suposa “un pas endavant” a l’hora d’empoderar la dona i donar-li informació més segura i garantista

El moment més delicat ha vingut quan se li ha demanat als representants del Govern si l’atenció sanitària derivada d’una possible interrupció voluntària de l’embaràs que hagi tingut l’assessorament del servei tindrà alguna mena d’ajut públic. El ministre de Salut ha deixat clar que l’avortament volgut “no està finançat per la cartera de serveis de la salut pública”. És a dir, no el cobreix la CASS. A partir de llavors la qüestió s’ha embolicat. El portaveu del Govern ha recordat que si hi ha alguna persona que “no pot fer front a una necessitat sobrevinguda Afers Socials disposa d’una cartera de serveis i recursos” perquè tothom pugui disposar de les necessitats bàsiques.

Ha semblat que Jover insinuava que a través d’Afers Socials es podria acabar cobrint una interrupció de l’embaràs. Quan se li ha demanat específicament si això era així han començat els girs i els panegírics fins a arribar a aquella hipocresia tan nostrada. És a dir, el Govern no deixarà ‘caure’ ningú que vulgui avortar i no ho pugui fer per raons econòmiques. Però, evidentment, en cap cas no afrontarà una intervenció mèdica que suposi la interrupció d’un embaràs. Ara, si per una despesa sobrevinguda una persona, una família, no pot fer front a altres despeses bàsiques (l’alimentació dels fills, material escolar…), Afers Socials pot estendre un ajut per fer front a aquestes despeses fonamentals.

El servei en sí no deixa de ser una mena d’oficina rotatòria del que en altres èpoques i en altres estats es denominava la planificació familiar. Adaptat al 2020, és clar. En tot cas, ha remarcat Martínez Benazet, una eina que serveixi per empoderar la dona i que, alhora, suposi “disposar d’una estructura molt visible que faci que no s’hagi de buscar recursos” que no garanteixin la màxima seguretat sanitària per a uns tractaments tan sensibles com són els relacionats amb la salut sexual i reproductiva.

Característiques del servei

El servei, amb les rotacions que l’equip estableixi, i amb el CAP de Santa Coloma, als matins, i el de la Massana, a les tardes, com a referents telefònics, funcionarà de dilluns a divendres de les 7.30 del matí a les 20.30 del vespre. Hi haurà almenys una llevadora de domicili que anirà voltant per facilitar la cobertura territorial del servei. Com s’ha dit, la cita prèvia és recomanable i es pot fer a través del 191, el mateix número de telèfon al qual cal adreçar-se per obtenir informació, si així es vol. També es pot obtenir aquesta informació adreçant un escrit al correu electrònic del servei (siad@saas.ad).

La cita prèvia és recomanable i es pot fer a través del 191, el mateix número de telèfon al qual cal adreçar-se per obtenir informació, que també es pot tenir via el correu electrònic siad@saas.ad

Com ha explicat Helena Mas, el servei té com a objectiu assegurar l’accés a la informació sobre salut sexual i reproductiva, inclosa la planificació familiar, garantint un servei accessible, assequible i acceptable per a totes les persones usuàries. A més, també busca promoure les decisions responsables i voluntàries sobre mètodes lliurament escollits de planificació de la família. A banda de les llevadores, hi ha tot un seguit de professionals de la salut vinculats al servei en funció del moment en què s’hi recorri. Treballadors socials, juristes, ginecòlegs i psicòlegs o psiquiatres estan integrats al SIAD.

Pel que fa als requeriments d’informació relacionats amb la interrupció de l’embaràs, el programa es divideix en dues fases. Una destinada a informació prèvia a la interrupció voluntària de l’embaràs que està oberta a tota la població que desitgi informar-se’n. En aquest casos, el servei té definit un protocol d’actuació que s’inicia amb la demanda de l’usuari. Després es realitza una entrevista d’acollida on es facilita informació relacionada amb la demanda i que pot acabar amb una derivació del cas, si s’escau. 

El SIAD també preveu l’atenció en una fase posterior a la interrupció d’un embaràs, ja sigui voluntari o involuntari, obert a les persones interessades, especialment la dona que ha viscut aquesta experiència i el seu entorn familiar, si escau. En aquest cas, el servei preveu un protocol que també comença a demanda de l’usuari i continua amb una entrevista d’acollida que evoluciona amb una avaluació i la creació d’un pla d’atenció individual que preveu l’activació dels recursos necessaris.

Comentaris (5)

Trending