Gairebé tots els sanitaris que s’havien de vacunar finalment ja ho han fet

Salut ha decidit inocular els residents del Cedre que van passar el coronavirus fa un any per evitar que no perdin els anticossos i per fer menys farragosa el seu control ara que sembla que hi haurà disponibilitat de dosis

Un rètol que hi ha a l'entrada del centre d'administració de vacunes.
Un rètol que hi ha a l'entrada del centre d'administració de vacunes. Toni Solanelles

De tots aquells sanitaris que hores d’ara s’haurien d’haver vacunat -cal restar-hi els que han passat la malaltia i han generat anticossos en els terminis científicament establerts i que de moment no cal inocular-los- més del 90% ja ho han fet. Les darreres setmanes s’hauria avançat força en aquest sentit. I el ministeri espera que encara avanci més en les properes dates. De fet, a final d’aquesta setmana i principis de la vinent es vacunaran tant residents del Cedre com professionals de la salut per evitar que perdin la força de la immunitat natural adquirida.

Segons fonts properes al ministeri que dirigeix Joan Martínez-Benazet, hores d’ara només falta que es vacunin, dels que ho havien de fer, entre el 8 i el 9% dels sanitaris, un percentatge que satisfà enormement i que evitarà haver d’adoptar mesures traumàtiques, per dir-ho així, alhora que s’espera que encoratgi la resta de la població a fer el pas. Hores d’ara, en totes les franges d’edat -les més joves queden al marge- han rebut la vacuna o estan inscrits per fer-ho entre un 60 i un 65% del total de la població. La mitjana total d’adhesió estaria al tomb del 60%.

Des del departament es busca el sistema per penalitzar aquells que ja haurien pogut ser vacunats i que no s’han registrat en una mena de ‘trampa’ per intentar gestionar el fàrmac a rebre. I que s’apuntaran quan vegin a venir l’arribada de vials de la farmacèutica que els complagui

La relació entre la disponibilitat de dosis i el nombre de persones inscrites al registre de vacunació ha fet que s’hagi anat baixant l’edat de persones a les quals es convoca per rebre el vaccí en funció estrictament de l’edat. Així ja han estat convocades persones nascudes el 1974, molt per sota del que inicialment es preveia. Des de Salut es busca el sistema per penalitzar aquells que ja haurien pogut ser vacunats i que no s’han registrat en una mena de ‘trampa’ per intentar gestionar el fàrmac a rebre. I que s’apuntaran quan vegin a venir l’arribada de vials de la farmacèutica que els complagui.

De moment es continua administrant vaccí d’AstraZeneca. En principi és el que han de rebre aquest divendres els residents del Cedre que van passar la malaltia entre el març i el maig de l’any passat. Se’ls ha anat fent un control com a mínim mensual de la immunitat. Segons les fonts, com que hi havia poques vacunes fins ara, es va fer una gestió conservadora i es va mirar d’evitar de punxar tothom qui tenia anticossos. Però això, d’una banda, ha fet la gestió del control més farragós i, alhora, cada vegada hi ha més evidència científica que a partir dels sis mesos d’haver passat la malaltia, de forma general, s’ha de vacunar per reforçar la immunitat natural.

D’aquesta manera, una seixantena de padrins, sempre que els seus familiars hi donin el consentiment, seran vacunats aquest divendres. També en propers dies es repescaran alguns sanitaris alhora que s’espera una arribada imminent de vacunes malgrat que, sense dir-ho, per exemple França, mira de frenar qualsevol enviament perquè el percentatge de vacunats al Principat no sigui superior al que hi ha en territori francès. Andorra tindrà els propers dies més del 30% de la població total, i un percentatge superior dels vacunables, que ja ha rebut com a mínim una dosi de qualsevol de les vacunes contra la Covid.

Comentaris (2)

Trending