Salut establirà protocols més restrictius per a les celebracions festives arran del rebrot de Covid

Martínez Benazet felicita els organitzadors del Roser d’Ordino pels «reflexes» que van tenir i la decisió de parar la música abans d’hora veient que s’havia excedit l’aforament màxim previst

Compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat.
Compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, davant la comissió legislativa de Sanitat. Toni Solanelles

«Aquí sí que hem de retrocedir. Segurament haurem de retrocedir o més que retrocedir, hem de donar seguretat a aquests actes.» Així ho ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en relació amb les celebracions festives d’estiu. Aquest dimecres el Govern aprovarà canvis, protocols més restrictius, en relació a les previsions inicials en relació a les festes majors i altres celebracions festives. L’increment de casos ajudat per la variant Delta del coronavirus obliguen a ser més prudents del que es pensava.

El titular de Salut ha explicat, per exemple, que entre el primer concert i el segon de l’Andorra Mountain Music ja hi va haver canvis en les mesures fixades, especialment en relació amb les zones gastronòmiques. I que aquest dimecres el consell de ministres aprovarà un nou protocol per aquest certamen en concret. De fet, el comitè tècnic i científic està avaluant l’escenari posterior al rebrot que s’està vivint i, més encara, veient que no sempre és fàcil controlar determinats actes festius.

El consell de ministres aprovarà aquest dimecres noves mesures arran de les propostes que els elevi el comitè tècnic i científic, que està avaluant la situació

El cas del Roser d’Ordino hauria evidenciat la dificultat de control. No el bon o el mal funcionament dels protocols. De fet, el titular ministerial ha explicat que inicialment els protocols s’havien dissenyat bé i que malgrat que s’està estudiant tècnicament la situació, ha felicitat els organitzadors de l’acte perquè «van tenir bons reflexes i van saber aturar la situació» una vegada constatat que s’havia superat l’aforament. Segons el ministre, els assistents al Roser «van aforar de forma no violenta però sí intensa i van saltar les tanques» que delimitaven la zona d’aforament màxim autoritzat «i es van treure les mascaretes».

L’organització «de seguida va sortir» per advertir de la situació i mirar-la de «reconduir» i a 3/4 de 12 de la nit, veient que no era possible, «es va aturar la música» i es va donar l’acte per finalitzat. Per a Martínez Benazet, la reacció va ser «impecable. Ho van fer molt bé». Segurament, segons el ministre, desallotjant l’espai de ben segur que van evitar alguns dels contagis de més que eventualment hi hauria pogut haver si l’activitat musical hagués continuat.

Oci nocturn

Totes aquestes apreciacions les ha fet el ministre en el marc d’una compareixença a la comissió legislativa de Sanitat, al Consell General, on ha estat preguntat també per l’obertura de l’oci nocturn ara que en llocs on s’havia obert, com a Catalunya, es fa marxa enrere. El ministre ha explicat que es manté la voluntat de fer una prova pilot, en principi, el 16 de juliol, amb tests d’antígens abans d’accedir al local on es faci la prova. Aquesta activitat pilot, a banda de donar una mica d’aire als joves, permetrà recollir algunes evidències en vista a una posterior obertura del sector més endavant. Ara no serà pas el cas.

«Obrir-lo no perquè ja veiem que no s’ha d’obrir, amb això vam tenir una actitud molt prudent», ha recordat Martínez Benazet que tot i amb això vol recollir evidències de «si es fàcil aplicar mesures» davant de la celebració de certs esdeveniments atès que el titular ministerial està convençut que fent tests d’antígens als accessos a un esdeveniment, uns tests que recullen «la fase infectiva de la malaltia», donarà «un grau de protecció molt alt» a qualsevol esdeveniment.

Comentaris (4)

Trending