La queixa de sanitaris no vacunats però que sí han passat la Covid porta el SAAS a canviar protocols

Els professionals que acreditin amb una prova molecular que han superat en qualsevol moment el coronavirus no s’hauran de sotmetre a proves constants com s’havia establert fins ara, tot i això hauran de costejar les que es dictin periòdicament

El SAAS ha canviat algunes directrius sobre els professionals.
El SAAS ha canviat algunes directrius sobre els professionals. Toni Solanelles

Canvis en els protocols sobre els cribratges dels professionals sanitaris, els que treballen per a l’hospital i altres dispositius públics. Davant les queixes dels sanitaris que prefereixen no vacunar-se perquè havent passat la malaltia ja es consideren immunitzats, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) acaba de modificar els criteris establerts fins ara i aquells que acreditin haver superat la Covid ja no estaran obligats com fins ara a haver-se de sotmetre constantment a proves de control. Això sí, les que els toqui passar, les hauran de costejar.

Els canvis s’haurien acordat aquest dijous, segons que ha sabut ara l’Altaveu, i suposa que els professionals sanitaris que no estiguin immunitzats per la via de la vacunació però que acreditin amb prova molecular haver passat la Covid en qualsevol moment seguiran la cadència i el tipus de cribratge establerts per als professionals immunitzats. És a dir, per a aquells que han estat vacunats. Fins ara, cada cop que havien de treballar, els no vacunats s’havien de fer, almenys, un test ràpid d’antígens. Ara, entraran en el cribratge periòdic que l’autoritat sanitària o el propi SAAS estableixi. I prou.

Caixes de tests serològics que es van usar en el cribratge poblacional de la primavera 2020.

Relacionat

Salut descarta fer controls serològics tant a la població en general com als sanitaris

Això sí, el que no s’estalviaran els professionals que no volen vacunar-se és el cost de les proves diagnòstiques quan els pertoqui fer-se-les. Clar que la cadència es reduirà moltíssim. Però quan s’hagin de sotmetre a algun tipus d’examen de detecció del virus, la prova corresponent l’hauran de sufragar en virtut d’un decret aprovat pel consell de ministres. És a dir, se segueix el decret quant al costeig de les proves però es redueix molt notablement el volum d’exàmens que inicialment s’exigien.

NO EXPOSAR-SE

En properes setmanes, la representant legal del grup de sanitaris immunitzats per la via natural i que es neguen a vacunar-se en considerar que no els cal, es reunirà amb alts responsables de Govern per exposar-los la posició dels esmentats professionals. Caldrà veure quin efecte té el canvi en els protocols. Més enllà dels sanitaris que han passat la malaltia, hi ha un petit grup de professionals que ni han passat la Covid ni, a priori, tampoc es volen vacunar.

En alguns casos, segons que han confirmat diverses fonts del centre hospitalari, aquests professionals no immunitzats per cap via haurien demanat no haver d’entrar en contacte en cap moment amb persones que manifestament se sàpiga que estan contagiades. Aquest fet està generant una petita controvèrsia vist que ni es voldrien vacunar ni tampoc voldrien assumir riscos que recauen, tots i sempre, en els mateixos professionals, els que estan seguint les pautes oficials.

Comentaris (6)

Trending