El nou conveni en matèria sanitària entre Espanya i Andorra està totalment tancat

Després de l’intercanvi de diversos esborranys, els governs dels dos estats hi han donat el vist-i-plau i ara sols falta que la titular de Sanitat espanyola pugui agendar la firma de l’acord

Joan Martínez Benazet i Salvador Illa van iniciar la negociació del conveni.
Joan Martínez Benazet i Salvador Illa van iniciar la negociació del conveni. ARXIU / SFGA

El nou conveni en matèria sanitària entre Espanya i Andorra està totalment tancat. Així ho han assegurat fonts diplomàtiques, que han assegurat que l’acord en qüestió estableix un marc legal global per tal que es puguin desenvolupar al Pirineu un conjunt d’actuacions sanitàries més àmplies que en l’actualitat, encara que això suposi haver de traspassar fronteres. Les fonts consultades han assegurat que el pacte, si escau, obre la porta a actuar més enllà dels dos estats.

Moncloa i Prat de la Creu s’han intercanviat diversos esborranys del document. Sobretot perquè la negociació del conveni la van iniciar de forma ferma els ministres Salvador Illa i Joan Martínez Benazet i ara són dues altres persones -Carolina Darías i Albert Font- els qui comanden les respectives carteres de Salut. De Sanitat en el cas espanyol. Però no ha calgut retocar grans coses o, en tot cas, no ha calgut en cap cas traçar cap nou rumb. El nou conveni possibilitarà un nou escenari, majors prestacions a poder realitzar a banda i banda de la frontera.

Carolina Darias és la ministra de Sanitat espanyola.

Relacionat

Una visita de la ministra espanyola de Sanitat a Andorra hauria de desencallar el nou conveni

En tot cas, però, hauran de ser finalment els operadors sanitaris els que acabin establiment els serveis concrets, els actes mèdics que es realitzaran. Seran, doncs, majorment el SAAS i l’ICS, depenent de la Generalitat de Catalunya, els qui hauran de definir les actuacions concretes sobre el terreny. Però de ben segur que els urgellencs podran gaudir, per exemple, de l’UCI de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i els andorrans tindran majors cobertures oncològiques, per exemple.

Sia com vulgui, han indicat les fonts, el que falta pràcticament és trobar un forat en l’agenda de la titular ministerial espanyola per poder establir un dia per a la signatura del conveni i poca cosa més. Si inicialment semblava que Carolina Darías es desplaçaria al Principat per acabar de tancar els serrells de l’acord, com que ara tot està clar, el que podria acabar passar és que la delegació andorrana s’hagi d’acabar desplaçant a Madrid. En tot cas, els ambaixadors dels dos respectius països, Vicenç Mateu pel cantó andorrà i Àngel Ros per la banda espanyola estan collant de valent per mirar de fixar la data de firma i poder passar pàgina en positiu al conveni.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending