Converses amb farmacèutiques per poder garantir la revacunació contra el coronavirus

Martínez Benazet reconeix “un cert descontrol” en els contagis les darreres setmanes, reitera la seguretat d’AstraZeneca i afirma que es negocia amb la UE per homologar un certificat per poder viatjar per tot el territori europeu

Joan Martínez Benazet fent la seva exposició davant la comissió legislativa de Sanitat.
Joan Martínez Benazet fent la seva exposició davant la comissió legislativa de Sanitat. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat que s’han obert converses amb farmacèutiques per poder garantir que Andorra podrà disposar de vacunes una vegada es doni per acabada la pandèmia per si cal, com es preveu, revacunar la població contra el coronavirus. El titular ministerial ha fet aquest anunci en el marc de la comissió legislativa de Sanitat en què també ha reconegut que les darreres setmanes s’ha detectat “un cert descontrol” en els contagis de Covid, fet que ha elevat l'índex de producció (R0) fins a l’1,26 i ha situat la positivitat dels tests fins al 4,1%.

Martínez Benazet ha comparegut una vegada més davant la comissió legislativa de Sanitat, davant la qual ha celebrat que “no havíem passat un temps tan llarg sense ningú contagiat als centres sociosanitaris” des de l’esclat de la pandèmia, un fet que ha atribuït a la posada en marxa de la campanya de vacunació. El ministre ha donat compte de l’aturada momentània de la inoculació amb el vaccí d’AstraZeneca per prudència però ha assegurat que ell comparteix el criteri d’aquells països que no han frenat la vacunació. “Ho hem fet per un criteri de prudència; no ens ve d’aturar-ho tres dies”, però s’ha mostrat convençut de la seguretat i bon comportament del fàrmac desenvolupat per Oxford.

Joan Martínez Benazet durant la compareixença al Consell General.

Relacionat

Salut preveu permetre l’obertura de les cases pairals a partir de l’1 d’abril

El ministre s’ha referit en diferents moments de la seva compareixença a la qüestió de les vacunes, tot mostrant la seva completa confiança amb el vaccí d’AstraZeneca però deixant clar que no costa res esperar uns dies els resultats de les indagacions de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i de l’OMS. En qualsevol cas, i tot gestionant la pandèmia encara en curs, Martínez Benazet ha explicat que “en el marc de les converses que sempre es tenen” amb les farmacèutiques que subministren vacunes -i que algunes són les que han desenvolupat vaccins contra la Covid- s’està avaluant els subministraments de fàrmacs per a una eventual revacunació, que d’haver-se de produir, que sembla que serà així però no se sap a partir de quan.

Martínez Benazet ha explicat que una vegada l’OMS declari el final de la pandèmia, una situació que encara no se sap tampoc quan es produirà, “les farmacèutiques estaran en disposició de vendre directament als estats” i el mercat es liberalitzarà una mica. Mentrestant, ha recordat el responsable de Salut, Andorra es manté dins el projecte Covax i amb converses amb la UE per garantir les vacunes necessàries mentre es donin les circumstàncies actuals.

Hi ha contactes amb la UE per homologar l’APP que s’està elaborant al Principat com a passaport electrònic per poder viatjar amb totes les garanties sanitàries

El ministre també s’ha referit als contactes amb la UE per homologar l’APP que s’està elaborant al Principat com a passaport electrònic per poder viatjar amb totes les garanties sanitàries. Malgrat que Martínez Benazet ha dit que “desconec si hi haurà un consens a finals de maig” per posar en marxa l’exigència del document electrònic per poder voltar per l’Eurozona, el ministre ha augurat que Andorra no tindrà “cap tipus de dificultat” amb la certificació que expedirà l’administració sanitària del Principat.

La voluntat és que sigui una APP, que serà “el pas previ a la carpeta personal del pacient” que penjarà de la història clínica compartida. En aquesta carpeta inicialment hi haurà totes les dades sobre un individu i la seva relació amb la Covid. Resultats de testos serològics, d’eventuals TMAs, si la persona s’ha vacunat… Els primers ‘indicis’ semblen indicar que la UE establirà com a requisits que hi hagi una signatura digital sobre la vacunació.

Sobre el descontrol dels contagis ha tornat a dir el ministre, com ja ho havia dit aquest dilluns, que és molt probable que es degui a l’increment de la interacció social durant els dies festius del Carnaval i, també, al brot especialment d’Arinsal, que ha afirmat que ha estat molt complexe de rastrejar. De fet, ha explicat que els darrers dies apareixen “positius en la comunitat” que acaben lligant amb la roda de contagis iniciats a Arinsal.

Per sort, ha indicat el ministre, han estat molts pocs els casos que han afectat a persones de més de 50 anys. No obstant això, i tot i una lleugera preocupació, ha deixat clar que s’està lluny dels moments més complicats alhora que ha recordat que la pressió hospitalària està, això sí, sota control. A més, la situació d’infeccions hauria tornat a anar a la baixa a mesura que han anat negativitzant els primers contagiats i s’han fet els corresponents aïllaments.

Comentaris

Trending