La inflació i les noves contractacions disparen el pressupost del SAAS

La parapública presenta uns comptes de 96,34 milions per afrontar, entre altres, projectes claus com el de Salut Mental, medicina de l’esport o el nou CAP de Ciutat de Valls, fet que enfila també la transferència necessària per part de Govern

Rètol del SAAS a l'entrada de l'hospital.
Rètol del SAAS a l'entrada de l'hospital. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha presentat un pressupost gairebé rècord. Des de la parapública es plantegen uns comptes amb més de 96 milions d’euros. L’impuls de nous serveis, com ara el Cap de Ciutat de Valls o el de medicina de l’esport així com el pla de Salut Mental, dispara les despeses de personal, també influïdes per una inflació que enfila les de béns i serveis. Aquestes també estan afectades per l’encariment de l’energia. I, de retruc, Govern haurà de transferir molts més diners: fins a 35,3 milions.

Els comptes del SAAS, no es pot negar, són expansius. En global, suposen gairebé un 13% més en comparació als que es va presentar ara fa un any, pel 2022. Tant despeses com ingressos -cal que el pressupost sigui equilibrat- arriben a 96,34 milions, en comparació als 85,3 estimats per l’actual exercici. Els culpables? Bàsicament, dos.

Per un costat, les despeses de personal fan un salt important. Passen dels 48,33 milions que es van predir per enguany a 53. 4,66 més. Ras i curt, prop d’un 10%. En part, per l’aplicació de l’IPC -com en la resta d’entitats públiques calculada en un 4,5%-, però també per les noves contractacions, que han de suposar 982.000 euros més, un terç dels quals destinades a professionals que han de pilotar projectes “estratègics de país”.

Els ingressos millorarien segons les estimacions dels responsables de la parapública, però no al mateix nivell dels costos i, per tant, l’executiu haurà d’aportar 35,34 milions pel seu funcionament, més 2,4 per a inversions

Així, per un costat Salut Mental incorporarà un responsable clínic especialitat en infants i joves, un especialista en psiquiatria i un altre en psicologia. Es crea, a més, el nou servei de Medicina de l’esport, amb dos metges, un dels quals a jornada completa  i dos infermers (un a 40 hores setmanals i un altre a 10). També s’ha d’obrir el nou centre d’atenció primària a Ciutat de Valls. Tindrà dos infermers permanents i un administratiu, segons s’explica al projecte de pressupost de la parapública sanitària. Per últim, es vol un darrer infermer a mitja jornada per gestionar el cribratge de càncer de còlon.

A aquestes contractacions cal sumar les d’altres professionals per al funcionament normal del SAAS. És el cas d’un metge de medicina interna, un fisioterapeuta  o fins a tres tècnics de transport sanitària, així com infermers i administratiu. A banda, la parapública demana que la partida de despeses de persona sigui ampliable “ja que són de difícil previsió per la seva natura”.

L’altre capítol que es dispara són les despeses en béns i serveis. Per un costat, cal aplicar l’IPC real del 2022 i el que toqui pel 2023 a molts contractes. Per l’altra, s’ha de comptabilitzar l’encariment de l’energia i el fet que també han pujat de preu molts dels productes sanitaris que són necessaris per a la tasca habitual de la parapública.

I, en canvi, els ingressos propis de la parapública, tot i esperar una millora (+4,1%) no s’incrementaran en el mateix nivell. Passen de 56,3 a 58,6 milions, una estimació que, s’explica, “s’ha realitzat tenint en compte la facturació del primer semestre de l’any 2022” i que pot veure’s afectada “si intervenen variacions de tarifes i també si es modifiquen els condicionants socioeconòmics que afecten la demanda de serveis assistencials”.

En aquest capítol, es preveu recaptar més pel fet que es farà al país més activitat de cirurgia major ambulatòria que, fins ara, es feia fora. També es preveu recuperar el nombre de pacients a urgències, recuperant els nivells del 2019, abans de la pandèmia.

Per tant, tal com succeeix cada any, el SAAS necessitarà una important transferència de Govern per assegurar el seu funcionament. Aquesta, de fet, creixerà fins a un 31,1. L’executiu haurà de traspassar 35,34 milions d’euros, en comparació als 26,95 que s’havien previst enguany. A la xifra cal sumar la transferència destinada exclusivament a finançar inversions: 2,4 milions més.

En aquest capítol s’inclouen tota una sèrie d’actuacions com ara la implementació de la nova versió de la Història Clínica, l’ampliació de les funcionalitats de l’APP Salut o. el material necessari pel projecte de cribratge de còlon. També el que es coneix com el “plan renove” per millorar infraestructures i instal·lacions ja existents com ascensors, climatitzadors o alguns equips mèdics. S’inclou també l’adequació de l’embrancament d’aigua potable per poder accedir també, en cas de necessitat, a la xarxa d’Andorra la Vella.

Comentaris (9)

Trending