L’oposició demana temps i canvis per poder-se afegir al pacte d’Estat sobre salut

El cap de l’executiu i el ministre responsable de la sanitat comparteixen amb els presidents de les formacions representades al Consell General el que hauria de ser la columna vertebral d’una entesa global a partir d’un document que totes les parts veuen massa tècnic

Els diversos representants polítics a l'edifici de Govern.
Els diversos representants polítics a l'edifici de Govern. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata (PS) reclama canvis per poder-se adherir al pacte d’Estat sobre la salut. Fins al punt que farà un contrainforme per rebatre el document lliurat pel Govern. Terceravia vol temps per estudiar la proposta formulada per l’executiu. En tot cas, i des de tots les parts, es considera que la proposta posada damunt la taula pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, és excessivament tècnic per esdevenir un acord polític global.

Espot i Martínez Benazet s’han reunit aquesta tarda amb els presidents de grups parlamentaris -Carles Enseñat, Pere López, Ferran Costa, Joan Carles Camp (suplent) i Carles Naudi- i els han lliurat el que vindria a ser la columna vertebral del pacte d’Estat que es pretén en matèria de salut. Tot i que en iniciar-se la legislatura, aquesta entesa ja era una de les que es considerava cabdal -com la de la reforma de les pensions- amb la pandèmia, en certa manera, encara ho és més.

De fet, just abans de l’esclat de la crisi sanitària ja es va compartir un primer document per tal de trobar les millors solucions per fer evolucionar el sistema andorrà de salut i afrontar els reptes que presenta el sector com ara l’allargament de l’esperança de vida, la cronicitat de les malalties i l’encariment de les tècniques diagnòstiques.

Segons el Govern, els grans compromisos del pacte d’Estat s’haurien de traçar amb l’enfortiment de la governança del sistema, l’adequació dels recursos humans i materials i la millora d’un sistema d’atenció centrat en la persona

La voluntat era i continua sent mantenir la qualitat del sistema a la vegada que s’assegura la sostenibilitat del mateix que permet garantir la cohesió social i la qualitat de vida. La pandèmia ha evidenciat certes mancances i algunes virtuts que han obligat a reformular el document lliurat a inicis del 2020. I això és el que ha entregat Espot a la resta de dirigents polítics aquesta tarda. La proposta, tot i tenir l’aval dels grups de la coalició governamental, és extremadament tècnica, segons totes les fonts consultades.

Segons el Govern, els grans compromisos del pacte d’Estat s’haurien de traçar amb l’enfortiment de la governança del sistema, l’adequació dels recursos humans i materials i la millora d’un sistema d’atenció centrat en la persona. La proposta presentada recull com la gestió de la pandèmia s’ha basat principalment en la difusió i el control de les mesures de protecció que cal seguir, la ràpida detecció del virus i l’aïllament dels positius i dels seus contactes, i l’adequació de l’assistència sanitària i la vacunació.

També contempla la coordinació establerta amb els prestadors sanitaris, els col·legis professionals, les associacions, els altres ministeris, els comuns i altres institucions. El text compartit fa palès com l’emergència sanitària ha de suposar una oportunitat de millorar el sistema sanitari del país.

SOCIALDEMÒCRATES

El president del grup parlamentari socialdemòcrata ha anunciat després de la reunió la vluntat de la formació que lidera de fer una contraproposta. Pere López ha subratllat que els socialdemòcrates no estan d’acord amb el document que l’executiu els va lliurar, tal com ja havien fet saber anteriorment, perquè “hi ha molts punts que no formen part de la visió a llarg termini que ha de tenir un pacte d’Estat de salut”.

En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata ha destacat que el PS vol que es tracti l’ecofinançament, la sanitat gratuïta en certs casos, la regulació de l’activitat dels professionals sanitaris, així com una millora del sistema perquè no cal una reforma completa d’aquest i una sanitat més propera i amb una cartera de serveis més extensa. Abans de la nova reunió per a la recerca del pacte d’Estat, el PS hauria de posar per escrit en un nou document les seves propostes.

TERCERAVIA

De la seva banda, el representant del grup parlamentari Terceravia a la trobada, el conseller genera Joan Carles Camp, ha explicat després de la reunió que “hem anat a escoltar que ens proposaven, no podia ser d’una altra manera, la pandèmia ens ha ensenyat la importància de tenir un sistema sanitari fort”. Pel que fa al contingut del text, Camp ha indicat que “després d’aquesta trobada, en el si del grup parlamentari treballarem el text que ens ha fet arribar l’executiu i, llavors, farem les nostres aportacions i comentaris entorn al contingut del document que ens ha entregat Govern”.

Comentaris

Trending