Eric Jover entra en les travesses per assumir la direcció general del SAAS

Tot i que el principal candidat a rellevar Josep Maria Piqué seria Luis Buendía, l’actual director econòmic de la institució sanitària no acaba d’estar convençut de fer el pas

Eric Jover encara quan era al capdavant del ministeri de Finances i portaveu.
Eric Jover encara quan era al capdavant del ministeri de Finances i portaveu. sfga

Qui fins al 9 de gener va ser ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha entrat amb força en les travesses per assumir la direcció general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Malgrat que el principal candidat a rellevar l’actual director general de la institució, Josep Maria Piqué, és Luis Buendía, l’actual director econòmic i de recursos generals del SAAS no està convençut de fer el pas. I és aquí on entra en joc el nom de Jover.

Piqué acaba contracte durant el mes d’agost i després d’un termini de set anys al capdavant de la institució no continuarà. La intenció de l’actual executiu és que assumeixi la direcció del SAAS una persona del país, encara que entre les variants que hi ha sobre la taula també hi ha el nom de l’ara màxim responsable del servei de Salut Mental, Carlos Mur de Viu, que ja ha tingut càrrecs de gestió sanitària a la comunitat de Madrid, que hores d’ara el tenen amb embolics judicials arran de decisions adoptades durant la pandèmia amb la gent gran.

Luis Buendía.

Relacionat

L’actual director econòmic del SAAS és el més ben posicionat per substituir Piqué

En tot cas, Buendía era la principal aposta. El candidat més ben situat. Encara que en l’àmbit sanitari fins i tot havia sonat el nom de l’exministre de Salut i exdirector assistencial del SAAS Joan Martínez Benazet, que malgrat haver-se formalment retirat manté una forta incidència en molts sectors sanitaris del país. Buendía, però, se sentiria més còmode en el lloc que ocupa ja des de fa una colla d’anys (va aterrar-hi el 2017) i tindria dubtes d’acceptar una responsabilitat que comporta molt més desgast.

És en aquest punt que apareix Èric Jover, que durant un temps també se’l va relacionar amb la possibilitat d’assumir responsabilitats (de direcció o en el consell d’administració) de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Jover té Jordi Cinca com un dels padrins. I Cinca continua mantenint una forta influència governamental. Diversos sectors hospitalaris donen per fet l’aterratge de Jover a la direcció general del SAAS. Però no està tan clar.

L’exministre d’Educació, primer, i de Finances, després, estaria involucrat, ara, en la gestió d’un ‘family office’ important del país. I en el sector privat s’hi estaria trobant prou còmode. Bona remuneració i, evidentment, cap exposició pública. Però el Govern ha de buscar i trobar recanvi per a Piqué. De fet, el ministeri de Salut encara ha d’acabar de perfilar algunes tecles, encara que és obvi que no serà Helena Mas sola qui adoptarà cap decisió en relació amb el SAAS.

ASSESSORA MINISTERIAL

Sí que la titular de Salut decideix altres qüestions, com pot ser el seu equip de confiança. En aquest sentit, a temps parcial s’incorporarà al ministeri la facultativa andorrana experta en medicina interna Sílvia Vidal. És una de les persones a qui Mas va oferir la secretaria d’Estat que finalment ocuparà Cristina Pérez. Vidal, com Pérez, és del cercle de plena confiança de l’ara ministra de Salut. I després de rebre la negativa per esdevenir número 2 del ministeri finalment sí que la podrà fitxar per a altres menesters.

Així, Sílvia Vidal continuarà exercint la medicina però, formalment, ho farà a mitja jornada. Vint hores al SAAS i vint hores d’assessora ministerial, encarregada d’abordar estratègies sanitàries i planificar el futur en l’àmbit de la salut del país. Això sense descuidar del tot que si mai arribés un altre maldecap com va ser la Covid, ja hi hauria una especialista de la confiança ministerial prou incardinada al departament.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending