Crida a la calma de Vilarrubla als docents: el protocol dels tests haurà de tenir l’aval d’Educació

La ministra intenta parar el terrabastall creat per les insinuacions del titular de Salut que podrien ser mestres els que hagin de fer les proves de detecció de la Covid als alumnes

Una de les compareixences conjuntes entre Joan Martínez Benazet i Ester Vilarrubla per tractar la gestió de la pandèmia.
Una de les compareixences conjuntes entre Joan Martínez Benazet i Ester Vilarrubla per tractar la gestió de la pandèmia. Toni Solanelles

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha hagut de sortir aquest dissabte a apagar l’incendi creat pel titular de Salut, Joan Martínez Benazet, deixant oberta la possibilitat que hagin de ser els docents els qui hagin de fer l’extracció de les mostres nasofaringies dels alumnes en el marc del cribratge setmanal que es preveu fer durant l’hivern. Vilarrubla ha enviat missatges a alguns dels seus col·laboradors per deixar clar que els protocols, en l’àmbit educatiu, han de tenir l’aval d’Educació i que, ara per ara, no hi ha res de decidit.

Martínez Benazet va anunciar aquest divendres un cribratge voluntari al personal del sector del comerç que es posava en marxa aquest dissabte. I després va ampliar una mica la informació en relació amb els cribratges massius que a partir del mes de desembre han de servir per testar setmanalment el 40% de la població. La comunitat educativa serà un dels sectors poblacionals que tindrà un major control. En general, va dir el ministre de Salut, seran professionals de cadascun dels sectors els que faran les extraccions de les mostres.

Cribratge a una escola.

Relacionat

El SEP no té cap notificació oficial per testar setmanalment alumnes i docents

Quan a Martínez Benazet se li va demanar concretament per la qüestió dels cribratges a les escoles i qui els haurien de realitzar, el titular ministerial va afirmar que “seran professionals dels centres educatius amb una formació que se’ls farà”. Cert que aquesta afirmació no només inclou els docents, però és obvi que deixa oberta la porta al fet que mestres i professors puguin haver de fer l’extracció de mostres. I aquesta circumstància, com ja va passar a Catalunya, ha generat un terratrèmol de notable oposició. Una altra cosa és com es canalitza aquesta negativa.

La titular ministerial envia un missatge a diferents col·laboradors on assegura que per a qualsevol actuació als centres educatius, es definirà prèviament el protocol a seguir conjuntament amb Educació i es treballarà prèviament amb les direccions de les escoles

Conscient, però, de l’enfadament generalitzat, Vilarrubla hauria enviat missatges a col·laboradors del seu departament i responsables de centres que s’ha ‘viralitzat’. En la comunicació en qüestió, la titular d’Educació deixa clar que la informació  sobre els testos facilitada pel ministre de Salut era en un context genèric i per a diferents col·lectius. Vilarrubla explica que des de Govern sempre s’ha volgut incloure els alumnes, docents i personal dels centres educatius del país en les diferents proves diagnòstiques que s’han realitzat per tal de vetllar al màxim per la seguretat sanitària a les escoles.

La ministra deixa clar que ara que es vol tornar a fer una actuació massiva de control de la malaltia durant un dels períodes estacionals més complicats, més afavoridors per al virus, com no pot ser d’altra manera, també es vol tenir en compte el col·lectiu escolar i educatiu per a les properes proves. I és en aquest punt quan Vilarrubla deixa clar que per a qualsevol actuació als centres educatius, es definirà prèviament el protocol a seguir conjuntament amb Educació i es treballarà prèviament amb les direccions de les escoles. És a dir, que Salut no decidirà res que Educació no avali i Educació tindrà en compte els docents, als quals els anirà informant sobre un projecte que hores d’ara no estaria definit.

Comentaris (9)

Trending