El conveni d’Oviedo entrarà en vigor a Andorra l’1 d’octubre

El compte enrere per a la seva aplicació al país, clau per a la implementació del laboratori Grífols, ha començat després que l’ambaixador davant el Consell d’Europa, Joan Forner, ha dipositat l’instrument de ratificació davant l’organisme

Mas i Berge durant la signatura del conveni d'Oviedo.
Mas i Berge durant la signatura del conveni d'Oviedo. SFGA

El conveni d’Oviedo sobre els drets humans i la biomedicina entrarà en vigor a Andorra a partir de l’1 d’octubre. L’acord va ser signat per Andorra ara fa uns mesos i el darrer tràmit per a la seva aplicació efectiva l’ha completat l’ambaixador davant el Consell d’Europa, Joan Forner, tot dipositant l’instrument de ratificació, en un acte al qual va assistir el secretari general adjunt de l’organisme, Bjorn Berge. D’aquesta forma, el Principat serà el 30è país que aplica aquest conveni internacional que vol garantir la dignitat i els drets humans davant l’ús indegut dels avenços biològics i mèdics.

Segons s’ha explicat des del mateix Consell d’Europa, la convenció té el seu punt de partida en el fet que els interessos dels éssers humans han de passar per davant dels de la ciència o de la societat. D’aquesta forma, s’estableixen una sèrie de principis i prohibicions referents a la bioètica, la investigació mèdica, el consentiment, el dret a la vida privada i a la informació, el trasplantament d’òrgans o el debat públic, entre altres.

A la vegada, prohibeix totes les formes de discriminació per raó de la composició genètica d’una persona i permet la realització de proves predictives només amb finalitats mèdiques. El tractat sí que avala l’enginyeria genètica, però només per motius preventius, diagnòstics o terapèutics i quan no es pretengui variar la composició dels descendents d'una persona. També prohibeix l’ús de tècniques de per a triar el sexe d’un nen, excepte quan s’eviti una malaltia hereditària greu.

El conveni és clau per a la implantació a Andorra del projecte del laboratori d’investigació que impulsa la farmacèutica a Ordino, així com altres iniciatives en l’àmbit de la investigació mèdica. Va ser signat per Andorra el passat desembre i, ara, amb el dipòsit del mecanisme de ratificació, s’obre el compte enrere per a la seva entrada en vigor. Serà l’1 d’octubre, segons s’ha indicat des del mateix Consell d’Europa.

Comentaris

Trending