Salut alerta que el coronavirus torna a ser més ‘agressiu’

L’increment de casos -81 els dos darrers dies- i el fet que els contagiats cada cop més tornin a presentar símptomes porta el ministeri a limitar a deu persones les trobades familiars o socials

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. Toni Solanelles

Cada dia que passa hi ha més nous casos positius de coronavirus i els contagiats, a diferència de fa unes setmanes, ja no solen ser asimptomàtics. Presenten símptomes. Tot i que la pressió hospitalària es manté sota control hi ha massa indicadors, ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per poder alertar que “hi ha un senyal d’amenaça” i que cal extremar les mesures de prevenció. De fet, l’autoritat sanitària limitarà a deu persones les trobades familiars o socials. I exigirà als gimnasos canvis en la seva organització interna per evitar contactes entre usuaris.

La infecció ja no ve de fora com Martínez Benazet defensava fa poc assegurant que la mobilitat dels residents producte de les vacances havia fet incrementar els contagis. Ara ja s’admet que la Covid està a casa. Molts dels contagis, ha explicat el titular ministerial, provenen de relacions socials, laborals i familiars en què es relaxen les mesures de prevenció i a partir de certes activitats (les dirigides, per exemple) en gimnasos. El ministre ha recordat que en les terrasses dels establiments de restauració és obligatori estar assegut. És en espais com aquests que hi ha més contagis; també en espais comuns de centres de treball, llocs on va aprendre el cafè, a fumar…

Molts dels contagis, ha explicat el titular ministerial, provenen de relacions socials, laborals i familiars en què es relaxen les mesures de prevenció i a partir de certes activitats (les dirigides, per exemple) en gimnasos

Per això un BOPA publicat aquest mateix divendres fixa que “no poden agrupar-se en espais públics o privats grups de més de deu persones –amb independència de si tenen vinculació familiar o no– llevat que es tracti d’activitats que disposin de protocols sanitaris i mesures d’higiene i prevenció legalment establerts”. Als centres esportius no se’ls imposa cap restricció però sí que seran contactats per exigir-los que ordenin les seves activitats de tal manera que la mescla d’usuaris sigui molt menys plausible.

Tot plegat s’ha acordat després que el ministeri de Salut hagi declarat 81 nous casos positius de coronavirus les darreres 48 hores. “Hi ha una mica més de pressió de casos”, ha reconegut el titular de la cartera, un Joan Martínez Benazet. El total d'infectats ascendeix a 1.564 (708 en la segona onada de la pandèmia) dels quals hi ha 347 actius i 110 noves recuperacions que eleven el global a 1.164 infectats que ha negativitzat el virus.

Planta baixa de l'edifici Clara Rabassa.

Relacionat

El virus també es cola al ministeri de Salut

El ministre ha explicat que la pressió hospitalària es manté molt controlada, amb tres hospitalitzats a planta i una dona intubada a l’UCI. Alhora, Martínez Benazet ha advertit que els especialistes en Salut Pública i el seguiment de l’evolució de la pandèmia estan detectant que els darrers dies apareixen més casos amb símptomes dels que hi havia fins ara, amb la qual cosa això és “un senyal d’amenaça per a tota la població”. Alhora, els epidemiòlegs comencen a tenir moltes dificultats per seguir la traçabilitat dels contactes, de possible propagació de contagis.

Es reclama màxima cautela, extremar les mesures de prevenció i, sobretot, afavorir tant com es pugui la distància social, fins i tot dins els centres de treball, en els quals cal desplaçar-se amb mascareta

El titular ministerial ha tornat a demanar màxima cautela, extremar les mesures de prevenció i, sobretot, afavorir tant com es pugui la distància social, evitant al màxim els contactes, fins i tot dins els centres de treball, en els quals cal desplaçar-se amb mascareta. Que es tingui “una relació molt restringida”, ha remarcat un Martínez Benazet que ha explicat que hores d’ara l’índex de reproducció deu estar sobre l’1,5. És a dir, cada contagiat, n’infecta un i mig més.

El ministre ha assegurat que acabat el període vacacional hi ha un element positiu, que és el de la reducció de la mobilitat, però hi ha tot de paràmetres menys positius. El fred, per exemple, fa abaixar la força del sistema immunitari, la qual cosa seria una explicació del motiu pel qual cada vegada hi ha més positius simptomàtics. També es fan més activitats en recintes tancats, i és aquí, lluny de l’aire lliure, on més i millor es transmet el virus.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending