El virus també es cola al ministeri de Salut

Diversos funcionaris del departament estan infectats de Covid, de la qual també ha donat positiu la infermera que el SAAS ha enviat inicialment com a substituta a la presó

Planta baixa de l'edifici Clara Rabassa.
Planta baixa de l'edifici Clara Rabassa. ARXIU

Que la propagació del coronavirus no s’atura, ben a la inversa, i que no té miraments, n’és una clara mostra el fet que fins i tot aquelles persones que més conscienciats estan sobre la malaltia també s’infecten. Diversos funcionaris o integrants del ministeri de Salut -quatre segons fonts no oficials- han resultats contagiats per la Covid. Tots quatre són professionals que exerceixen a Clara Rabassa. I és que des d’aquesta setmana el ministeri s’ha dividit en dues grans àrees.

Tots els professionals ministerials dedicats únicament a la Covid, com els epidemiòlegs i especialment i sobretot, els rastrejadors, s’han acomodat a la segona planta de l’edifici de les Columnes. Aquells funcionaris del ministeri que segueixen les tasques ordinàries, per dir-ho així, es mantenen a Clara Rabassa. En principi, segons les fonts consultades, tots els contagiats seria personal d’aquest segon grup esmentat.

El ministeri no va sobrat de recursos humans, més aviat el contrari. I qualsevol baixa es nota. També l’increment exponencial de casos de coronavirus està comportant una feina ingent que no s’atrapen ja els traçadors. Més enllà de la dificultat tècnica de rastrejar quan el camp a traçar s’eixampla molt, també hi ha una altra qüestió més objectiva: no hi ha prou mitjans, ni humans ni materials. De fet, es fa una feina rudimentària, en algunes tasques.

Corba de serra i ‘stop labs’

I no sembla que la feina hagi de baixar, més aviat el contrari. No hi hauria una corba ascendent fins a un punt i després descendent. Així ho ha manifestat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat que ara les corbes faran de forma permanent o, almenys, força mantinguda en el temps un dibuix de serra. Pujades i baixades constants. La detecció dels contagiats i l’aïllament selectiu continua sent una de les apostes.

Els rastrejadors epidemiològics s’han traslladat a l’edifici de les Columnes; els ‘stop labs’ quedaran tots concentrats a la cinquena planta de l’aparcament vertical de Prat de la Creu

Això sí, el Govern no ha informat per ara del nombre de persones que, ja sia per contagi o ja sia per ser contacte d’un positiu, estan confinades. I no sembla que aquesta xifra hagi de ser molt difícil d’obtenir: el ministeri sap, d’una banda, a qui ordena confinar-se; de l’altra, també gestiona almenys inicialment la immensa majoria de les baixes mèdiques. I, en qualsevol cas, pot recopilar les dades de la CASS.

Sia com vulgui el que sí que és un fet és que des d’aquest dissabte deixarà de ser operatiu l’‘stop lab’ de la caserna de bombers. El ministre ha anunciat que a partir d’ara es concentraran tots els ‘stop labs’ –a excepció del situat al CAP de la Sardana, que s’hi traslladarà en els pròxims dies– a la cinquena planta de l’aparcament de Centre Ciutat d’Andorra la Vella, l’aparcament vertical comunal de Prat de la Creu. El titular de Salut ha indicat que al recinte els caps de setmana hi haurà dos ‘stop labs’ operatius, de 9 hores a 17 hores, i entre setmana n’hi haurà quatre, entre les 8 hores i les 20 hores. El nombre d’ ‘stop labs’ és previst que s’ampliï si la situació epidemiològica així ho requereix.

Centre penitenciari

Finalment, el fet que els últims positius a la presó hagin estat, en plural, infermeres, facilitarà que ara per ara no s’hagin de fer confinaments. Positius en plural perquè, segons que han informat fonts coneixedores no oficials de la situació, la sanitària que el SAAS havia enviat al centre penitenciari per substituir la infermera que aquest dijous al migdia va ser diagnosticada com a contagiada per Covid hauria patit la mateixa dissort. Com que totes les professionals sanitàries, tant a l’hora de fer les extraccions de mostres per realitzar les TMA com quan subministren els medicaments corresponents als interns, adopten les mesures de protecció més estrictes dictades, amb dobles mascaretes, pantalles protectores i equips de protecció, no cal aïllar ni els funcionaris ni els interns.

Tot i així no es descarta, segons que han explicat les fonts, que la setmana que ve, o en deu dies a tot estirar, sempre que hi hagi disponibilitat, es torni a dur a terme un cribratge generalitzat al centre -i ja se n’han fet diversos- per tornar a descartar nous ensurts. En tot cas, i des del punt de vista organitzatiu, no s’ha hagut de fer cap modificació en la planificació laboral.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending