La UE estableix que el passaport Covid caducarà al cap de nou mesos de la segona dosi

Per allargar la validesa del certificat, especialment pel que fa als viatges, caldrà posar-se la tongada de reforç, un cop constatat que la protecció de les vacunes es redueix significativament quan ha passat mig any

El certificat Covid tindrà data de caducitat.
El certificat Covid tindrà data de caducitat.

El certificat Covid, almenys pel que fa a les dades de vacunació, serà vàlid només per nou mesos. Així ho ha decidit la Comissió Europea, un cop té el vistiplau dels 27 països de la UE. A partir de l’1 de febrer, la validesa del document serà de 270 dies un cop s’hagi rebut la pauta completa. L’objectiu és incentivar els ciutadans a posar-se la dosi de reforç.

D’aquesta forma, se segueix la proposta que fa dies estava sobre la taula. Es va plantejar seguint els estudis que indiquen que la protecció immunitària dels vaccins es redueix de forma significativa quan han passat sis mesos de la segona dosi. Per això, es fixa que el certificat caducarà al cap de 270 dies, mesura que es començarà a aplicar a partir de l’1 de febrer.

D’aquesta forma, es vol incentivar també que la ciutadana es posi la dosi de reforç a la vegada que es manté l’harmonització dels requisits que s’imposen per viatjar en territori comunitari. Ara bé, encara no s’ha decidit quina serà la durada del certificat a partir d’aquesta tercera inoculació, a l’espera de poder recopilar més informació sobre el temps de durada dels anticossos.

Inicialment, la caducitat afectaria només a l’hora de viatjar. Brussel·les, però, ha proposat als Estats membres que també ho apliquin a altres usos del passaport, com ara l’accés a restaurants, bars o altres locals. “Un període de validesa harmonitzat és una necessitat per a una llibertat segura de moviment i una coordinació a nivell europeu”, ha posat en relleu la comissària de Sanitat, Stela Kyriakides.

Aquesta limitació s’haurà d’aplicar previsiblement als certificats emesos per Andorra. Cal recordar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha repetit en diverses vegades que és fruit d’un consens internacional i, per tant, perquè se li continuï donant validesa, s’haurà de complir els mateixos requisits que exigeix la UE.

Comentaris (13)

Trending