Tres setmanes de màxim estrès sanitari i laboral per l’Òmicron

Salut preveu encara molts dies d’escalada de casos a causa d’una variant de Covid que “infectarà a molta gent” i que obliga a ser molt curós però alhora a establir nous protocols per permetre compaginar la pandèmia amb una relativa normalitat

La presidenta del COMA, Meritxell Cosan, exposant els nous protocols al costat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
La presidenta del COMA, Meritxell Cosan, exposant els nous protocols al costat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Toni Solanelles

Tres setmanes, potser quatre, d’estrès màxim. Aquesta és la previsió de l'autoritat sanitària. L’Òmicron continuarà fent estralls els propers dies i “infectarà molta gent”. L'última variant Covid serà difícilment “imbatible” per l'alta transmissibilitat i el curt període d’incubació. “És molt més ràpida que qualsevol altra variant”, ha recordat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, tot anunciant que això comportarà setmanes de molt neguit. “Puja com un mur vertical però també baixa de la mateixa manera.”

Durant la compareixença d’aquest dimecres per actualitzar la situació epidemiològica que es viu al país arran de la pandèmia, el responsable ministerial ha repassat les característiques d’una soca que amenaça de convertir la Covid en una malaltia “endèmica” i que probablement quedarà per sempre més en la societat. I que s’anirà combatent com s’han combatut altres malalties. Només el xarampió és igual de ràpid i contagiós que l’Òmicron. Amb la diferència que el primer fa molts anys que es va combatre i està sota control i la segona tot just acaba d’irrompre.

Igual com és més transmissible, és menys agressiva. Té menys “efectivitat pel pulmó” i hi ha cinc vegades menys de possibilitats que amb la Delta d’acabar a l’hospital i més encara a l’UCI. Però això no treu que les properes setmanes seran dures. Molt dures. “Tindrem estrès sense cap dubte”, ha dit el ministre, que hi ha afegit que hi haurà “estrès a primària, estrès per baixes laborals i per tant a les empreses, i estrès al sistema sanitari, hi haurà molts professionals que es contagiaran.”

PROTOCOLS

Tot plegat obliga a ajustar mesures i protocols. Dilluns ja es va anunciar que una vegada hi hagi confirmat de manera oficial un positiu sia amb test d’antígens sia amb TMA, automàticament la CASS activarà una baixa de set dies, que cal complementar amb tres dies més de vigilància passiva sempre que o bé no es vulguin modificar els dies de baixa prèviament -o renunciar-hi si es pot fer teletreball- o bé s’agreugi la situació i calgui allargar la situació de baixa.

També hi ha noves directrius per als contactes dels positius. Sobre aquests se n’han donat detalls per primer cop aquest dimecres. I ho han fet conjuntament el ministre de Salut i la presidenta del Col·legi de Metges (COMA), Meritxell Cosan, que com ja va fer aquest dimarts durant la presentació de la nova eina telemàtica -el metge virtual que fa de guia a través del portal www.coma.ad-, ha fet una crida a què “la gent no entri en pànic” i comenci a fer-se proves sense necessitat real d’haver-se-les de fer.

Contactes Covid A4

Cosan ha remarcat molt i molt que no cal perdre el cap quan a algú se li hagi dit que ha estat en contacte amb un positiu. Especialment si el contacte no té cap símptoma. Per tant, més enllà de ser curós i mirar de restringir tant com es pugui la vida activa, la presidenta del COMA ha remarcat que fins a les 72 hores del contacte no cal testar-se. Ginecòloga com és ha posat un exemple radical. “Quan una parella manté relacions, l’endemà no es fa un test d’embaràs. Doncs en el cas de la Covid, quan sopem amb una persona que resulta ser positiva, no cal que l’endemà ens anem a fer una prova.”

“Quan una parella manté relacions, l’endemà no es fa un test d’embaràs. Doncs en el cas de la Covid, quan sopem amb una persona que resulta ser positiva, no cal que l’endemà ens anem a fer una prova”

Martínez Benazet ha destacat que aquests protocols –de la mateixa manera que en els aïllaments per persones diagnosticades de la Covid-19, que han passat a set dies i, en acabar, tres dies de vigilància passiva– s’emmarquen en una situació sanitària amb predomini de la variant Òmicron de manera generalitzada i, alhora amb un procés de vacunació general i de la tercera dosi que segueix el curs marcat. A més, malgrat les altes dades d’infecció, l’impacte sanitari és moderat.

Així doncs, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut i la presidenta del COMA han anunciat que les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i un test d’antígens. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius mencionat. Si, per contra, el resultat del test d’antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s’està immunitzat s’haurà de fer vigilància passiva durant deu dies des del darrer contacte; i si no s’està immunitzat s’haurà de fer un aïllament de set dies des del darrer contacte i, en acabar, set dies de vigilància passiva.

D’altra banda, les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades hauran de romandre en vigilància passiva durant un mínim de 72 hores i, seguidament, realitzar-se una TMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s’haurà de seguir vigilància passiva durant deu dies des del darrer contacte.

FALSA SEGURETAT

Meritxell Cosan ha anat traçant els diversos camins que es poden fer en funció, per exemple, de si s’és simptomàtic o no, o si s’està immunitzat o no se n’està. I ha remarcat diverses coses. Per exemple, la metgessa ha fet èmfasi en què “tothom es sospitós fins que no es demostri el contrari”. I amb això volia dir que tothom es pot infectar i, per tant, cal partir de la fase que potser un és contagiós o contagiat i que cal ser curós amb les vigilàncies. La presidenta dels metges ha destacat què vol dir vigilància passiva. I això passa per portar mascareta a tot hora i anar de casa a la feina i de la feina a casa. Com a molt, anar a fer les compres de vital necessitat i acudir al metge si escau. Poc més.

Cosan, tant o més expressiva i directa que Martínez Benazet, ha ressaltat també, s’ha dit, que fins les 72 hores no cal testar-se i ha deixat clar que testar-se quan no toca pot acabar comportant una falsa seguretat. Si es dona negatiu amb un test d’antígens pot semblar que no s’està malalt i això no és així. “Un test d’antigen negatiu no vol dir que no tinguis la malaltia sinó que en aquell moment no tens una càrrega viral gaire alta.” En fi, que si la ciutadania no estava ja estressada, li’n toca estar-hi unes quantes setmanes més. Òmicron en té la culpa. O qui sigui. Però la pandèmia l’està fent ballar. I de quina manera.

Comentaris (6)

Trending