Tres mesos entre la segona i la tercera dosi per fer front a Òmicron i ‘actualitzar’ el passi Covid

Espanya enviarà la setmana que ve 21.000 vacunes més de Pfizer en el marc dels convenis administratius que va signar amb el Principat d’Andorra

Eric Jover i Helena Mas durant la compareixença d'aquesta tarda.
Eric Jover i Helena Mas durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

Les autoritats sanitàries del Principat han avalat que al cap de tres mesos de la segona dosi contra la Covid o d’haver passat la malaltia ja es pugui rebre la tercera vaccinació o la que pertoqui. S’intenta combatre així la baixada d’efectivitat de les vacunes davant la variant Òmicron i la més altra infectivitat i transmissibilitat d’aquesta soca. Alhora, accelerant la vacunació no caldrà patir, suposadament, perquè la Unió Europea (UE) reconegui el passi sanitari si al final s’aplica la caducitat d’aquest als nou mesos de la segona dosi.

Així ho han explicat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover. La primera ha anunciat l’acord per baixar formalment el termini de sis mesos a tres mesos entre la segona i la tercera dosi. També “per aquelles persones que hagin passat la malaltia”. La citació “es fa de manera automàtica i en alguns casos es truca”, ha precisat la secretària d’Estat, que ha explicat que està previst que la setmana vinent arribin 21.000 vacunes de Pfizer “provinents d’Espanya en el marc dels acords administratius” que es van signar durant l’esclat de la crisi sanitària.

“Injectarem la tercera dosi amb les vacunes que tenim, que són Pfizer i Moderna”, ha explicat la secretària d’Estat, Helena Mas

La vacunació no es prioritzarà en funció del fàrmac rebut. Hi ha un consens generalitzat que l’AstraZeneca, que s’ha injectat molt al Principat, és molt menys efectiva per la variant Òmicron que les vacunes d’altres farmacèutiques. Amb tot, ha assegurat Helena mas, “no farem diferència per si s’ha vacunat amb AstraZeneca o no”. La secretària d’Estat ha explicat que els estudis fets fins ara tenen a veure amb la serologia, i tant ella com Jover han tret ferro al consens generalitzat sobre la pèrdua d’eficiència. En tot cas, s’ha optat, ha remarcat Jover, “per escurçar encara més els terminis per a la tercera vaccinació”. Alhora, el portaveu ha remarcat que gràcies a la vacuna d’Oxford, a Andorra i arreu s’han salvat moltes vides.

Ara per ara, ni a través de cap conveni bilateral -amb Espanya o França- o a través del projecte Covax no està previst que arribin més vacunes d’AstraZeneca al Principat. “Injectarem la tercera dosi amb les vacunes que tenim, que són Pfizer i Moderna”, ha explicat la secretària d’Estat, que ha repassat les xifres de vacunes posades fins ara. En total, 127.486 que són 2.288 més que la darrera actualització. De les 127.000 i escaig citades, 57.447 són primeres dosis; 55.389 són segones dosis; i 14.758 són terceres. En total, el 82,3% de la població vacunable major de 16 anys ha rebut una dosi. I el 78,9% ha rebut també la segona.

PASSAPORT SANITARI

L’acceleració de la vacunació ha de permetre afrontar amb millors garanties l’arribada de la variant Òmicron però, també, ha de facilitar que la UE reconegui el passaport Covid andorrà. Cert que Helena Mas ha afirmat que “de moment no tenim data de caducitat en la darrera vacuna”. Però també ha reconegut, i de fet no hi ha cap altra sortida, que “ens adherirem a les mesures que proposen des d’Europa”. Jover ha recordat que la Comissió Europea està negociant que el passi sanitari deixi de ser vàlid als nou mesos de la segona dosi si no s’injecta una tercera. I que aquest passaport podria entrar en vigor al febrer.

“Farem els canvis necessaris perquè estigui homologat”, ha assegurat el portaveu governamental, que ha deixat que, però, que “pels ritmes no hauria de ser una contrarietat” perquè, ha insistit, “la nostra voluntat és rebaixar els terminis no ja als sis mesos sinó als tres mesos”. En un altre de coses, i en relació als tests d’antígens, la secretària d’Estat ha explicat que “no ens estem plantejant posar una limitació a les farmàcies” sobre la seva venda. La petició venia a tomb de la ruptura d’estocs que estan patint molts establiments.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending