El sistema anticoronavirus d’Android i Iphone no vulnera la protecció de dades

L’APDA explica que la característica requerirà que l’usuari activi voluntàriament el Bluetoth i que es descarregui expressament les aplicacions que impulsin les autoritats sanitàries

La característica ha aparegut als sistema Android i iOS.
La característica ha aparegut als sistema Android i iOS.

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) ha explicat que la característica que s’ha instal·lat als sistemes operatius Android i iOS de molts telèfons mòbils per “ajudar a la lluita contra la Covid-19” no vulnera cap dret dels usuaris. Des de l’entitat s’ha apuntat que l’activació de la mateixa la decideix el propietari del telèfon, que també ha d’autoritzar la descàrrega de l’aplicació associada. Per això, es considera que es manté el dret a la privacitat.

Fa dies que a les xarxes socials són molts els usuaris que expressen el seu enuig per l’aparició al sistema operatiu del seu telèfon d’una API -sigles en anglès d’Interfície de Programació d’Aplicacions- que, segons s’ha assegurat des de Google i Apple “ha d’ajudar a la lluita” contra el coronavirus. El sistema “permetrà a les aplicacions creades per les autoritats sanitàries” per alertar de contactes amb persones contagiades “funcionar de forma més precisa, efectiva i fiable”. Per a algunes persones, però, suposa una ingerència en la seva intimitat.

Alguns usuaris s'havien indignat per l'aparició de la característica, ja que entenien que era una intromissió en la seva intimitat

Des de l’APDA s’ha volgut aclarir els dubtes que ha generat aquesta funció. I s’ha fet via un fil des del compte oficial a Twitter de l’entitat. En ell es posa en relleu que “per molt que els nostres telèfons ja disposin d’aquesta nova característica la mateixa no estarà operativa de forma automàtica”. Al contrari, “perquè comenci a recollir dades serà necessari primer baixar l’app de l’autoritat de salut pública i activar el Bluetooth”. Per tant, “es tracta d’una mesura en la qual l’usuari consentirà o no la recollida de dades”.

L’agència revela també com funcionarà el sistema. Així, si s’activa, “el nostre telèfon compartirà identificadors aleatoris amb altres telèfons que tinguin l'opció també activada”. Aquests “s’emmagatzemaran 14 dies al nostre dispositiu juntament amb: la data, la durada i la intensitat del senyal”. Així, si algú informa que té la Covid-19 i “el seu identificador aleatori està emmagatzemat” a l’aparell, l’aplicatiu indicarà què cal fer.

Des de l’entitat s’afirma que “l’app de l’autoritat sanitària només tindrà accés a les dades que l’interessat decideixi activament compartir i que en cap caps podrà utilitzar la ubicació del nostre dispositiu ni fer-ne un seguiment en segon pla”. Per això, a la pregunta de si es vulnera el dret a la protecció de dades, s’entén que no, ja que “si l’interessat no l’activa expressament i no es descarrega voluntàriament l’app de l’autoritat sanitària, no es produeix cap tractament de dades”. També es destaca que no es recollirà informació vinculada a la localització de la persona.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending