Sis euros més per trajecte a Barcelona per evitar la desbandada dels ‘taxistes de la radioteràpia’

L’últim acord entre els professionals i la CASS, que serà qui abonarà aquest suplement, no ha convençut al sector i molts conductors amenacen en deixar d’oferir el servei

Parada de taxi.
Parada de taxi. Toni Solanelles

El conveni entre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els taxistes fa temps que on satisfà al sector. Sobretot, tenint en compte la important pujada dels carburants, que fan que els beneficis que en treuen siguin encara inferiors al que ja eren. El darrer acord al qual s’ha arribat entre les dues parts, i com a mesura per evitar la desbandada, és que es pagarà sis euros més per cada trajecte. Malgrat això, els professionals no ho veuen suficient i amenacen en deixar d’oferir el servei, aquells que no ho han deixat de fer ja. Per la seva part, l’Associació Contra el Càncer (Assandca), ofereix bitllets de bus gratuïts com a alternativa per als malalts.

L’any 2019 es va signar un conveni entre la CASS i l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA) per a traslladar malalts de càncer fins a Barcelona perquè puguin rebre el tractament de radioteràpia. L’acord, però, no s’ha revisat ni s’ha actualitzat, i la realitat és que el benefici que en treuen els professionals és ben poc. Sobretot, tenint en compte la pujada del gasoil. Des del sector expliquen que, fa tres anys, el preu era de 0’65 cèntims el litre, i ara és d’1’68 euros. Per tant, l’augment ha estat força significatiu i poc reflectit en els 250 euros que la CASS paga per cada viatge a l’hospital.

De fet, d’aquesta quantitat, si s’ha de tenir en compte despeses diverses, a més del menjar a baix, net queda poc més de 120 euros. A més, des del sector apunten que, en el moment de signar el conveni, es parlava de 2.000 viatges anuals. Però això no ha estat ben bé així, i els abonats al conveni han fet menys trajectes dels que es van prometre i, per tant, els beneficis han sigut bastant inferiors. Alguns d’ells, per això, fa fins a vuit mesos que no en fan cap, “no ens compensa per cap costat”.

L’acord convens ben poc dintre del sector, “sembla que se’n riuen de nosaltres”. Des de la CASS, asseguren, estan ben poc oberts a dialogar, “la seva resposta sempre ha sigut que o agafem això, o ho deixem estar”

En una reunió fa pocs dies, i com a mesura relativament d’emergència, la CASS va oferir als taxistes pagar sis euros més per cada trajecte, a fi de compensar aquesta pujada del gasoil. Malgrat això, l’acord convens ben poc dintre del sector, “sembla que se’n riuen de nosaltres”. Des de la CASS, asseguren, estan ben poc oberts a dialogar, “la seva resposta sempre ha sigut que o agafem això, o ho deixem estar”. Alguns taxistes han proposat opcions diverses, però cap d’elles s’ha volgut implementar. A tall d’exemple, s’ha plantejat baixar més d’un pacient en cada viatge. De fet, des de la Clínica Teknon se’ls ha assegurat que, si es fa així, es posaran les sessions de radioteràpia seguides per als malalts, perquè el temps d’espera sigui mínim. Per a això, s’hauria d’implementar un preu per trajecte, d’aproximadament, 300 euros. “Però sembla que no els interessa, ells podrien estalviar molts diners i nosaltres guanyar-ne, seria beneficiós per gairebé tothom, perquè està clar que algú no en trauria tallada”, apunten des del sector.

D’altra banda, des d’Assandca, de moment, no creuen que aquest servei es paralitzi de forma imminent. El president, Josep Saravia, apunta que de moment no es busca cap alternativa concreta, “teòricament, la problemàtica no s’ha donat”. La molèstia, per tant, s’entén que s’ha de resoldre entre els taxistes, la CASS i, en tot cas, Govern per apujar les tarifes. Des de l’associació, el que s’ofereix als malalts és la possibilitat de tenir abonaments gratuïts d’autobús amb Autocars Nadal. L’únic hàndicap que té aquesta opció és que s’han de traslladar fins a l’estació de Sants, mentre que amb el taxi se’ls recull a l’hospital.

Així mateix, abans de la pandèmia, es va plantejar la possibilitat de tenir pisos a Barcelona perquè els pacients en poguessin fer ús després de les sessions. Aquest projecte, però, està totalment paralitzat. “No es va trobar ningú que ho vulgui posar els diners i nosaltres no tenim la capacitat”, explica Saravia. Malgrat això, és una opció que no es descarta per complet en un futur.

 

 

Comentaris (6)

Trending