Proves aquest dissabte a 300 participants als esports d’estiu d’Escaldes arran de vuit positius

Tant els infants com els monitors que han pres part fins ara en les activitats comunals ja no hi podran tornar siguin quins siguin els resultats dels test de la Covid

L'slider de l'Escaldes-Estiu.
L'slider de l'Escaldes-Estiu. comú d'escaldes

Tant els infants com els monitors que han passat fins ara a les activitats Escaldes-Estiu hauran de passar aquest dissabte per les instal·lacions de la caserna de bombers, a Santa Coloma, i sotmetre’s a les proves de detecció ràpida del coronavirus. En xifres rodones, es compta que al cribratge s’hi haurien de presentar unes tres-centes persones.

El ministeri de Salut i el comú d’Escaldes estan acabant de treballant en l’operativa que caldrà posar en marxa. La decisió s’ha adoptat, després que s’hagin detectat set casos de coronavirus positius més -quatre infants i tres monitors- del que ja es va notificar dimecres. Arran d’això, els responsables d’epidemiologia del ministeri de Salut han decidit cribrar tots els participants en els esports d’estiu escaldencs. De facto, les activitats per a tots els cribrats s’hauran ja acabat, sigui quin sigui el resultat de les proves.

Els set contagis anunciats pel ministre portaveu, Eric Jover, formen part d’una llista de 26 casos casos de Covid diagnosticats en les darreres 48 hores. D’aquesta manera, al Principat hi ha actualment 169 malalts actius infectats pel virus, i és que també els dos darrers dies s’han donat per curades 17 persones que fins ara estaven contagiades. En total, al país, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 1124 contagiats oficialment.

Les darreres 48 hores s'han diagnosticat 26 contagis nous: ara per ara no hi ha nous infectats ni en les activitats infantils d'Andorra la Vella, ni a la presó; tampoc al Cedre i a Sant Vicenç d'Enclar; en canvi sí que hi ha un cas entre el personal de suport de Clara Rabassa

Jover ha explicat que pels resultats que es tenen ara, no hi ha hagut nous positius ni en les activitats esportives organitzades pel comú d’Andorra la Vella ni cap altre contagi en la guarderia, també de la capital -no comunal- afectada per ara per dos positius d’infants. Els cribratges que s’han fet a la presó tampoc han revelat nous casos, una situació que també s’ha donat als centres residencials del Cedre o Sant Vicenç d’Enclar. A Clara Rabassa s’ha detectat un positiu entre personal de suport. I sense contacte amb els residents.

El cribratge d’Escaldes parteix d’un cas positiu comunicat a mitja setmana d’un infant que havia acudit a les activitats esportives comunals a Prat del Roure la setmana passada. Tant els altres quatre infants com els tres monitors que s’ha detectat que estan contagiats formen part de la unitat de convivència, del grup en què estava el primer dels menors infectats. Però els epidemiòlegs han considerat contactes tots els participants a les activitats i d’aquí que es faci el cribratge generalitzat.

“Si els resultats que s’obtinguin (de les proves que es faran ben aviat) revelen una incidència molt baixa” del virus “es podran relaxar les mesures”. Ha assegurat el ministre. En cas contrari, es consideraran aïllats tots els participants i en conseqüència les activitats no es podran reprendre, ha explicat Eric Jover, que, en tot cas, ha afirmat que qualsevol decisió es deixa “en mans dels criteris del ministeri de Salut” que està treballant conjuntament amb el comú d’Escaldes per muntar tota la logística del cribratge.

IMG 4065
El ministre portaveu, Eric Jover, ha donat compte de la situació. Toni Solanelles

Del treball conjunt n’ha sortit que aquesta tarda s’han començat a contactar totes les famílies dels infants i els monitors, entre els uns i els altres, unes tres-centes persones que es convoquen aquest dissabte a l’‘stop lab’ de la caserna dels bombers. Segons que ha comunicat el comú, tots els convocats, tant els que puguin resultar positius com els que resultin ser negatius, no podran retornar a les activitats Escaldes-Estiu atès els períodes de quarantena establerts. Les activitats esportives infantils d’Escaldes sols es faran per al darrer torn d’estiu i sempre que els inscrits no hagin assistit en cap torn anterior. És a dir, només podran participar del tram final de l’Escaldes-Estiu quaranta-tres infants ‘nous’ i dotze ‘nous’ monitors.

Evitar un confinament general

La decisió de cribrar tots els infants i monitoris de les activitats escaldenques s’emmarca, també, en la política sanitària establerta des del ministeri d’anar fent seguiments sectorials i confinaments selectius. En aquest sentit, el ministre portaveu ha assegurat que “estem fent tot el possible per evitar un confinament general”. També ha remarcat Eric Jover que la situació el març, pel desconeixement de la malaltia, era diferent a la d’ara.

En aquest sentit ha explicat que certament en l’actualitat hi ha proporcionalment molts més contagiats que llavors però la pressió sobre la infraestructura sanitària, entesa fonamentalment com l’hospital, és infinitament menor. Jover ha rectificat el SAAS afirmant que hospitalitzades amb Covid hi ha només tres persones, una de les quals a l’UCI i intubada. La quarta anotada per l’hospital seria un pacient que si bé va resultar contagiat de coronavirus, ara ja es dona per recuperat del virus però es manté ingressat per altres patologies.

Comentaris (2)

Trending