Sancions als establiments que no controlin que els clients fan servir mascareta

Les multes s’imposarien en virtut de la Llei de sanitat i podrien arribar als mil euros, però el Govern no es planteja cap càstig a les persones que no vulguin posar-se-la

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada.
Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada. Toni Solanelles

La mascareta no és obligatòria al carrer, però sí als espais tancats. I aquest punt ha quedat reforçat amb el decret que posa fi de forma parcial a l’emergència sanitària. I no dur-la podrà comportar sancions. Ara bé, no pel client, sinó pel responsable de l’establiment, que serà qui hagi de vetllar perquè aquesta norma es compleixi. Si no, s’arrisca a multes que podrien arribar fins als mil euros. Per ara, el Govern no es planteja que el càstig es pugui aplicar a persones individuals. 

El decret publicat aquest dimecres al BOPA ha aprofitat per remarcar la importància de l’ús de mascareta a l’interior de comerços, bars o restaurants, entre altres establiments. I es referma que a dins dels locals, els clients l’hauran de portar posada. En cas que això no succeeixi, qui podria pagar les conseqüències, en forma de sanció, seria el propietari del negoci. Serà ell qui hagi de garantir el correcte compliment d’aquesta obligació i, en cas que alguna persona no se la vulgui posar, no deixar-li accedir al local.

El Govern no es planteja, per ara, canviar la legislació per poder també imposar càstigs econòmics a les persones que no vulguin fer servir mascareta

“Està vinculat al dret d’admissió. No crec que sigui injust. És igual que quan s’ha de verificar una distància entre taules”, ha justificat el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, que ha recordat que les sancions s’aplicarien en virtut de la llei de sanitat i podrien arribar fins a un màxim de mil euros.

Aquesta s’imposaria al propietari del comerç, però no pas a la persona que no vulgui posar-se mascareta. “Sancionar algú individualment pel fet de no dur-la, ens porta a una discussió jurídica més complexa perquè estem en el terreny de la llibertat individual i no crec que disposem dels instruments legals necessaris per fer-ho”, ha argumentat Espot que també ha deixat entreveure que, per ara, no es plantegen canvis legislatius per aconseguir tenir aquestes eines en el cas que siguin necessàries.

“Els fets ens han demostrat que tenim una societat cohesionada, cívica i responsable”, ha afirmat. Per tant, “sap greu haver d’emprendre mesures d’aquestes característiques”. A l’entendre d’Espot, “tenint en compte que només és obligatori a espais tancats, hi ha prou recursos perquè això es pugui garantir”.

Comentaris (8)

Trending