La mascareta torna a ser obligatòria als interiors gairebé en tots els casos

Caldrà dur-la, fins i tot, a aquells establiments o actes encara que s’hagi demanat a l’entrada la presentació del passaport Covid i, a la restauració,en tot moment tret de l’hora de consumir

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. T. S.

“Quan vegis la barba de ton veí pelar, posa la teva a remullar”, diu la dita popular. I aquest consell sembla que vol seguir Salut. El ministre, Joan Martínez Benazet, ha comparegut expressament per fer una crida d’advertència clara a la població: la pandèmia no només no ha acabat sinó que torna a repuntar. I cal cautela. Per ara, no es preveu cap gran marxa enrere en les restriccions, però sí que s’intensificarà l’ús de la mascareta als interiors, fins i tot als llocs on s’accedeixi amb pass sanitari o la restauració, tret de quan es mengi.

A ningú se li escapa que, en les darreres setmanes, la pandèmia al Principat torna a anar a l’alça. El nombre de casos actius, sense anar més lluny, ha assolit ja xifres properes als 400. Per ara, la pressió sobre el sistema sanitari és baixa, però el Govern entén que cal remarcar la necessitat de prudència. I és que la situació a Europa, sobretot al nord, ja és molt preocupant.

Àustria ja ha ordenat un nou confinament general i altres països del nord del continent viuen també situacions epimiològiques ben complicades; el Govern, vistes les darreres dades, entén que cal fer un petit pas enrere però evitar haver-ne de fer més

I aquest ha estat, justament, un dels aspectes que Benazet ha remarcat durant la compareixença, convocada d’urgència, d’aquest migdia. Per exemple, Àustria ja ha anunciat a partir de dilluns un nou confinament general, vistes les dades de contagis, greus especialment per la baixa taxa de vacunació. El ministre ha advertit d’aquesta situació i ha defensat que cal ser molt curós a l’hora de seguir les mesures sanitàries encara vigents.

Salut opta per no fer cap gran canvi en les restriccions. No es vol, s’admet, tornar a perjudicar l’economia quan tot just comença una certa recuperació. I menys a les portes de la temporada d’hivern. La solució per evitar-ho, s’entén, recau en el compliment estricte de les mesures. Així, per exemple, es vol remarcar la importància de l’ús de la mascareta. A partir d’ara, aquest element de protecció torna a ser obligatori totalment als interiors, fins i tot a aquells establiments on es demana passaport Covid. Es mantindrà l’ampliació d’aforament, però caldrà dur-la en tot moment.

Pel que fa als restaurants, bars o establiments similars, s’exigirà que únicament se la treguin a l’hora de consumir. La resta de moments, caldrà dur-la sempre.

En les mesures decretades als establiments -el ja famós semàfor-, l’únic canvi que es fa, per ara, afecta els actes culturals o esportius. Fins ara, es podia demanar quan superessin els 1.000 assistents. Ara, caldrà fer-ho a partir dels 100. Això sí, només per permetre l’aforament sense restriccions. A l’interior caldrà dur la mascareta.

“Hem d’intentar minimitzar la transmissió del virus”, ha justificat Benazet, tot admetent que els darrers dies s’ha escapat del control. Ara bé, també ha volgut remarcar que la vacunació ajuda i que, malgrat l’elevat nombre de casos, els greus, de moment, són assumibles pel sistema sanitari. Això sí, és prudent assumir un punt més de cautela.

Així, també s’ha demanat prudència en les interaccions socials. I, si n’hi ha, que siguin amb les mesures necessàries. És a dir, mascareta i distància. És la forma, es té clar, de no haver de fer més passos enrere que, llavors sí, podrien provocar nous problemes al teixit econòmic.

Comentaris (36)

Trending