Salut Mental posarà en marxa una unitat específica per tractar joves amb addiccions tecnològiques

Els trastorns comportamentals van molt lligats a l’increment exponencial de l’abús d’aspectes relacionats amb els dispositius mòbils que generen un estrès que sovint comporten altres problemes o exposen els afectats a malalties diverses

Carlos Mur de Viu durant la seva ponència.
Carlos Mur de Viu durant la seva ponència. Toni Solanelles

El cap del servei de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Carlos Mur, ha anunciat la prompta posada en marxa d’una unitat específica per tractar addiccions comportamentals que majoritàriament es donen en joves i que estan molt associades a l’abús dels sistemes de comunicació i informació. A l’abús de les tecnologies. Mur ha fet l’anunci arran de la ponència que ha presentat en el marc d’una jornada sobre addiccions organitzada pel Col·legi de Psicòlegs en motiu del Dia mundial de la salut mental.

El psiquiatra ha fet una interessant xerrada, planera, per fer entendre a nivell general, no pas exclusivament del Principat, que són les addiccions comportamentals, que són aquelles que no van associades al consum de substàncies tòxiques però que sí que hi poden predisposar. De fet, Mur ha explicat que “l’estrès” que acaben patint els addictes, per exemple, als dispositius mòbils acaba generant moltes altres patologies. Per exemple “moltíssimes inflamacions a nivell fins i tot digestiu”. 

Segons el cap del servei de Salut Mental del SAAS, “l’estrès per l’abús de les tecnologies predisposa a moltes més malalties”; per exemple, “moltíssimes inflamacions a nivell fins i tot digestiu”, problemes oftalmològics o traumatològics

De fet, segons el cap del servei de Salut Mental del SAAS, “l’estrès per l’abús de les tecnologies predisposa a moltes més malalties”, i ha citat des de problemes oftalmològics (síndrome de la pantalla visual) per la sobre exposició a pantalles fins a dolences traumatològiques (síndrome del túnel carpià) pel reiterat ús de determinats dits i la repetició que es fa fer a aquests per clicar ratolins o altres dispositius.

Carlos Mur ha citat diverses addiccions que s’han disparat sense necessitat de consumir substàncies. Així, ha citat des de l’addicció al sexe fins a la feina, passant per l’addicció a les pantalles, la vigorèxia o culte al cos, o menjar o comprar de forma compulsiva. El psiquiatra ha destacat que el fet de poder comprar o jugar a través d’aplicacions mòbils està causant l’agudització d’addiccions perquè l’ús de la tecnologia “ens estalvia la vergonya que ens pugui veure el veïnat i juguem o comprem tancats des de l’habitació de casa”.

Encara que l’afectació arriba a totes les edats, per una qüestió cognitiva i de maduresa mental és molt més greu o preocupant en infants i joves. Encara que lapidàries o políticament no correctes -Mur ja ha deixat clar que no era potser el mes adequat però que volia fer entenedora la seva exposició-, el cap del servei de Salut Mental de l’hospital ha deixat anar un parell de frases ben eloqüents. Per exemple, ha deixat clar que “els mòbils no són pits” on els infants s’han d’aferrar. I en aquest sentit ha lamentat que algunes famílies en restaurants, a l’hora dels àpats, ‘aparquin’ les criatures amb un telèfon i ‘s’oblidin’ d’ells.

ESTUDI EPIDEMIOLÒGIC

Mur també ha afirmat que “deixar un mòbil als infants és com deixar l’ampolla de cervesa damunt de la taula”. En aquest sentit, i lligat a un aspecte sobre el qual s’ha preguntat després de la ponència al psiquiatra, Carlos Mur ha anunciat també la posada en marxa d’un estudi epidemiològic perquè “estem veient moltíssims d’adolescents o d’adults joves fins i tot amb substància, alcohol o cànnabis, que coincideixen en què la infància havien tingut moltes hores de soledat”.

IMG 9688
El cap del servei de Salut Mental del SAAS durant la seva exposició.

Justament, i ja abans de la seva xerrada, en declaracions als mitjans de comunicació, el psiquiatra ha explicat que el clima, que potser tendeix més a refugiar-se a l’interior especialment a l’hivern, o la soledat són aspectes que es donen a Andorra i a d’altres contrades pirinenques i que a diferència d’altres territoris comporten un risc psico-social major. En el cas del Principat, ha deixat clar Mur, “el fàcil accés” i els preus que tenen els productes alcohòlics fa que hi pugui haver un major consum i abús.

Evidentment, el psiquiatra no ha demanat en cap moment, per exemple, un increment de les taxes sobre l’alcohol, però sí que hi hagi una major i millor regulació de l’accés a aquesta tipologia de productes, que hi hagi un control més sever. El psiquiatra ha explicat que actualment al SAAS s’estran tractant unes 700 persones per addiccions, però que les persones afectades o amb risc segur que són més perquè no totes passen pels establiments sanitaris públics.

“Estem veient moltíssims d’adolescents o d’adults joves fins i tot amb substància, alcohol o cànnabis, que coincideixen en què la infància havien tingut moltes hores de soledat”

Carlos Mur ha explicat que hi ha hagut un increment de l’ordre del 10% respecte a abans de la pandèmia quant al tractament per comportaments addictius de tota mena. I que s’ha experimentat un creixement encara major de les addicions sense substància que com més va més joves es donen, al tomb de 12-13 anys i fins i tot menys. “L’ús de la tecnologia comença a ser abusiu massa aviat”, ha indicat Mur de Viu, que ha remarcat que cal que s’estigui molt alerta quan un infant o adolescent deixa de socialitzar, de fer esport, de cuidar-se…

El psiquiatra ha assegurat que un element clau per a la detecció precoç d’una addició comportamental és quan comencen a aparèixer símptomes “d’ansietat i la tendència a dormir poc”, que fa que aspectes com el rendiment escolar decaiguin. El psiquiatra ha avisat que no es pot estar “més pendents de les relacions telefòniques que les relacions personals” i ha assegurat en relació als infants i joves que els videojocs o aplicacions que permeten visualitzar vídeos molt curts -ha citat específicament Tik Tok- són molt perillosos perquè enganxen molt.

LA NOVA UNITAT

Per a Carlos Mur, “els videojocs són un substitut de les amistats reals” perquè permeten protagonitzar aventures de totes menes des de qualsevol punt de vista o assumint qualsevol rol “sense que tinguin cap efecte en la vida real. Els videojocs són molt competitius i es fan tot tipus de competicions”, i això acaba sent “un refugi molt addictiu” que pot esdevenir “un patró de vida”. Per tot plegat, i davant l’increment de conductes i addiccions comportamentals d’aquest tipus es posarà en marxa la nova unitat.

Es pretén fer una avaluació i un tractament protocol·laritzat i personalitzat. Es vol analitzar tant la psicopatologia associada -l’ansietat, l’estrès, conductes depressives- com les característiques de personalitat en risc. L’objectiu primordial del tractament serà la psico-educacoó i l’adquisició de tècniques de control i habilitats socials i personals per tal que el pacient aconsegueixi utilitzar l’aplicació tecnològica de forma moderada i sense dependència. D’entrada es pretén fer una teràpia cognitiva, però no es descarta que hi hagi casos on calgui una atenció associada als psicofàrmacs.

Etiquetes

Comentaris

Trending