Salut ha demanat només 50 vacunes contra la verola del mico

El ministre Albert Font explica que, a més dels dos casos confirmats, un resident va ser diagnosticat quan estava a l’estranger, tot i que ja no presenta símptomes

Pústules que surten a conseqüència d'haver-se infectat de la verola del mico.
Pústules que surten a conseqüència d'haver-se infectat de la verola del mico.

Salut voldria tenir un estoc de 50 vacunes contra la verola del mico. Així ho ha explicat el ministre, Albert Font, que ha volgut fer una crida a la calma. La malaltia, ha assegurat, no ha de passar de tenir “un impacte sanitari i epidemiològic moderat”. Tot i així, ha explicat que hi ha un tercer cas vinculat a Andorra: un resident que, però, ha presentat símptomes quan es trobava a l’estranger i ja es troba pràcticament recuperat.

Font, en un to força pedagògic, ha volgut aclarir els dubtes que han generat les informacions sobre l’expansió d’aquesta patologia. En primer lloc, ha remarcat que les persones més vulnerables, les més grans, “estan eliminades de l’equació de risc”, ja que “ells van ser vacunes de la verola”. I, a més, ha posa en relleu que l’actual versió “no és ni de lluny tan greu com la de fer fa uns anys; no té el seu poder de destrucció”.

Andorra vol tenir al país un petit estoc de vacunes contra la verola del mico.

Relacionat

Salut busca tenir al país un petit estoc de vacunes per fer front a la verola del mico

Això sí, ha avisat que “la malaltia existeix i no la podem tractar lleugerament”, sense que, però, “sigui comparable amb la Covid, ni en criteris de transmissibilitat ni de gravetat”. Per tant, “la política tampoc serà la mateixa”. Sobre la declaració d’alerta per part de l’Organització Mundial de la Salut, ha apuntat que “el que ens diu és que no hem d’abaixar la guàrdia i que els països ens hem de comunicar per fer-hi front”. Al seu entendre, “no ha de passar de ser una malaltia d’impacte sanitari i epidemiològic mesurat”.

Per ara, ha recordat, s’han diagnosticat dos casos al país, amb els quals s’ha seguit el pertinent protocol. També ha revelat que una persona resident va manifestar simptomatologia a l’estranger. Allà també va ser atès per les autoritats sanitàries i ara el seu estat ja ha millorat. De fet, ja és asimptomàtic.

Sobre la petició de vacunes, ha especificat que s’han demanat, via Espanya o França, “una cinquantena”. I és que no es preveu cap campanya de vaccinació massiva sinó que únicament s’administraria a persones que fossin contacte directe d’infectats i que, en cas de contagi, poguessin viure una situació de risc. De fet, entén que amb aquest mig centenar, es farà de sobres. “Penso que no en necessitarem més”, ha afirmat.

Comentaris

Trending