Salut busca tenir al país un petit estoc de vacunes per fer front a la verola del mico

Una segona persona es troba aïllada en haver-se infectat per la malaltia, sense cap relació amb el primer cas detectat al país, que ja ha estat donat d’alta

Andorra vol tenir al país un petit estoc de vacunes contra la verola del mico.
Andorra vol tenir al país un petit estoc de vacunes contra la verola del mico.

Salut treballa per tenir garantit un petit estoc de vacunes per la verola del mico, disponible per si s’ha de subministrar a alguna persona. Ara per ara, el protocol estableix que només es posarien a contactes estrets de persones que hagin estat diagnosticades amb la malaltia, l’expansió de la qual ha provocat que l’OMS hagi declarat l’alerta màxima. Pel que fa a Andorra, s’ha confirmat un segon cas, sense cap vinculació amb el primer, ja amb l’alta. Es troba també aïllat al seu domicili.

El virus que provoca aquesta malaltia s’ha expandit de forma important. Ara mateix, s’han diagnosticat fins a 16.000 casos entre 75 països. Andorra, un d’ells. Davant aquesta situació, l’Organització Mundial de la Salut va decidir el cap de setmana declarar aquest estat d’alerta màxima. Des del Govern, però, s’indica que aquesta declaració no afecta directament el Principat, que ja temps que tenia preparats els protocols per si es detectava alguna infecció.

De fet, aquests s’han hagut de posar en marxa dues vegades. Fa uns dies es va diagnosticar un segon cas, que se sumava al comunicat a inicis de mes. Les fonts properes a Salut consultades des d’Altaveu indiquen que no té cap relació amb el primer i que ràpidament se l’ha aïllat a casa seva. Pel que fa als contactes, un cop feta la pertinent enquesta, no se n’ha trobat cap al país.

Marques al cos produïdes per la verola del mico en un pacient no andorrà.

Relacionat

La verola del mico ja ha arribat a Andorra

Pel que fa al primer cas confirmat, ja ha rebut l’alta, segons han indicat les mateixes fonts. També, amb el seguiment realitzat a possibles contactes, es va descartar que hagués pogut contagiar la malaltia a altres persones, almenys al país.

Justament, per ara, a diferència del que està passant a Espanya, la vacuna de la verola només es recomanaria per a contactes estrets que no presentin símptomes. Per ara, hi ha un acord per poder tenir-ne si és necessari via els veïns, però Salut té clar que seria convenient poder tenir una disponibilitat més immediata. I en això es treballa, tenint en compte que, ara mateix, manca estoc, ja que es tracta d’un fàrmac que, fins fa poc, no es fabricava.

El Govern busca la forma de poder aconseguir un petit carregament de dosis, que puguin guardar-se al país. Així, es podria recórrer a elles d’una forma més àgil si es constata que alguna persona, per ser especialment sensible si s’infecta, la requereix. No s’ha parlat d’una xifra en concret, però no caldria que fos massa elevada, vist que, ara per ara, no es considera necessari fer una vacunació massiva.

Comentaris (7)

Trending