El coronavirus assoleix una incidència rècord: 3.413 contagis per cada 100.000 habitants en 14 dies

Els 457 positius detectats des de dimarts confirmen el Principat com el país europeu amb més afectació de la Covid-19, tot i que Benazet demana valorar altres dades com l’afectació hospitalària o la letalitat

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet  durant la roda de premsa d'aquest dijous.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa d'aquest dijous. SFGA

El coronavirus continua desbocat al país. Entre dimarts i aquest dijous, el nombre de contagis detectats torna a superar els 200 diaris. En total, 457 en aquests dos dies. D’aquesta forma, la incidència acumulada en les darreres dues setmanes s’enfila ja a 3.413,21 casos per cada 100.000 habitants. El Principat és, ara mateix, el país europeu amb pitjors dades. I a més, amb una diferència molt important sobre el segon.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha revelat que hi ha 457 nous infectats de coronavirus des de la darrera actualització que es va efectuar el dimarts passat. Ja fa molts dies, massa, que el nombre de positius per jornada supera amb escreix els dos centenars. Una dada molt negativa sobretot si es té en compte la mida reduïda del país i la seva població, tot just 78.000 persones.

A l’hospital de Meritxell hi ha 31 pacients ingressats, dels quals set a cures intensives i cinc amb ventilació mecànica

Per comparar la situació entre països, una de les estadístiques que s’utilitza és la incidència acumulada. I aquí Andorra surt, ara mateix, molt malparada. Els càlculs indiquen que els 2.706 contagis detectats des del dijous 25 de novembre suposarien 3.413,21 per cada 100.000 habitants. La dada manté així la seva tendència a l’alça.

De fet, aquesta dada col·loca Andorra com el país europeu que lidera aquest rànquing. Amb dades d’inicis de setmana, Eslovàquia tenia 2.808,83, seguida per la República Txeca, amb 2.139,81 i Bèlgica (2.121). El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha admès que la dada és molt negativa, però ha volgut contraposar-la amb altres xifres, com ara una pressió sanitària que també s’ha incrementat però que és assumible i, sobretot, unes xifres de letalitat que, afirma, són baixes comparades amb les d’altres Estats.

Pel que fa als casos actius, arriben ja als 2.260 (160 més que dimarts) i novament baten el rècord des de l’esclat de la pandèmia. Pel que fa a l'hospital de Meritxell hi ha 31 pacients ingressats, 24 a planta i set a la Unitat de Cures Intensives, cinc d'ells amb ventilació mecànica. Sis padrins segueixen internats a la planta especialitzada del Cedre, tot i que el ministre ha avançat que es confia poder donar d’alta molts d’ells aquesta mateixa setmana.

L’afectació al sistema escolar continua sent molt elevada. Hi ha 44 grups amb tots els alumnes confinats a casa. A banda, 58 aules més tenen algun dels estudiants en aquesta situació d’aïllament. Sobre 38 grups més es fa vigilància passiva.

La taxa de reproducció ha passat d’1,56 dilluns a 1,37 aquest dijous; la pandèmia encara està en expansió, però a un ritme menor

Benazet ha reconegut que "hi ha molts casos i cert estrès sanitari, però no és comparable al període previ a les vacunes”. I és que ha volgut destacar que, calculat sobre el nombre total de persones contagiades, “el percentatge d'hospitalitzats és menor”. També ha reiterat que “aquesta onada s'estén per la població no vacunada: els escolars”.

Pel que fa al futur, s’ha mostrat esperançat que al llarg dels pròxims dies, s’aconsegueixi una certa estabilització i, fins i tot, es comenci a detectar un descens de les infeccions. En aquest sentit, ha explicat que la taxa de reproducció de la malaltia estava dilluns en l’1,56 i en canvi, ara ja es troba a 1,37. Per tant, la pandèmia encara s’expandeix, però ho fa a un ritme inferior que, es confia, pugui capgirar-se amb les mesures adoptades ara fa una setmana.

Pel que fa a la vacunació, Martínez Benazet ha assenyalat que el 78,8% de la població de més de 16 anys ha rebut la pauta amb dues dosis. Amb relació als menors d'entre 12 i 15 anys, el percentatge de vaccinats amb la doble pauta és del 57,6%. De moment, 7.035 persones han rebut una tercera tongada del vaccí.

 

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending