Salut creu que els brots al Cedre i a cirurgia es van originar en un sanitari contagiat a l’exterior

Benazet defensa els protocols “molt estrictes” que s’apliquen als dos llocs i assegura que “no hem trobat falles”, tot recordant que “el risc zero no existeix”

Accés a l'hospital per l'avinguda Fiter i Rossell.
Accés a l'hospital per l'avinguda Fiter i Rossell. Toni Solanelles

El brot de coronavirus que va obligar a tancar l’àrea de cirurgia de l’hospital de Meritxell hauria tingut el seu origen en algun dels professionals sanitaris que hi treballaven, que es va contagiar “a fora”. Almenys aquesta és la sensació apuntada des del Govern. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estès aquesta explicació al brot detectat al Cedre, però ha assegurat que “no hem trobat falles clares” en la revisió dels protocols. En aquest sentit, ha advertit que “el risc zero no existeix”.

La darrera setmana ha estat especialment preocupant pel Servei d’Atenció Sanitària pel que fa a l’afectació del coronavirus. Dues instal·lacions claus del sistema, el Cedre i l’àrea de cirurgia han registrat contagis i, en el cas de la segona, s’ha hagut de tancar temporalment. Preguntat sobre aquest darrer brot, amb sis pacients i sis sanitaris diagnosticats positivament amb la Covid-19, Benazet ha apuntat que la hipòtesi més plausible és que “algun professional s’ha infectat fora, on hi ha molta circulació del virus”. El mateix hauria succeït, al seu entendre, al Cedre, on fins a vint padrins (un dels quals en estat greu) han hagut de ser traslladats a la planta medicalitzada.

Preocupació a l'hospital, on s'ha clausurat la planta de cirurgia.

Relacionat

La Covid es cola a la planta de cirurgia de l’hospital: quatre sanitaris i quatre pacients infectats

Tot i això, el ministre ha volgut defensar els protocols “molt estrictes” de seguretat que se segueixen a totes dues instal·lacions. “Els hem revistat i no hem trobat falles”, ha afirmat Benazet, tot recordant que, a més, es fan cribratges molt sovint al personal i els pacients. Sobre aquest punt, ha advertit que “el risc zero no existeix”, ja que “a un virus no li pots posar una barrera absoluta al seu pas”.

Sobre la situació al Cedre, el ministre ha admès que la planta Covid-19 es troba ara mateix molt a prop del seu màxim de capacitat (22 places). En cas que sigui necessari, però, no s’obrirà nous espais al centre sociosanitari, perquè es podria comprometre la seguretat de la resta de residents. “El següent pas seria traslladar-los a l’hospital”, ha comentat.  

Comentaris (2)

Trending