Salt important de la presència de la variant Òmicron al Principat

Les anàlisis de les aigües residuals indiquen que la nova soca del coronavirus pot estar ja entre el 30% i el 75% de les mostres, fet que coincideix amb una altra jornada de moltes infeccions i un nou rècord de casos actius: 2.582

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas. SFGA

Salut ha confirmat l’augment de la presència de la variant Òmicron al país, situació, tot sigui dit, que ja quedava clara veient les dades de contagis dels darrers dies. Així ho indiquen les anàlisis de les aigües residuals, que revelen un salt en comparació a la setmana passada. Per ara, ja ha provocat que es torni a batre el rècord de casos actius: aquest divendres hi ha 2.582, després de detectar fins a 348 positius més en les darreres hores.

La nova soca de la Covid-19 guanya terreny al Principat, com ja estava succeint a la resta d’Europa. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha apuntat que així ho demostren les dades de les anàlisis de les aigües residuals. Si fa una setmana Òmicron es quedava en el 30%, ara ha fet un salt, tot i que sense acabar de fixar de forma clara fins a on. Quedaria entre aquest 30% i el 75% que marca el pas que la passaria a considerar la variant predominant.

Mas ha posat en relleu que no es pot concretar un percentatge pel fet, justament, que es tracta d’una soca nova. Per tant, “encara s’estan desenvolupant els mecanismes per trobar-la en les aigües”. El que es té clar és que va en augment i que en pocs dies es convertirà en la responsable de la gran majoria de contagis. De fet, des de Salut es té clar que és la culpable d’unes xifres de noves infeccions novament disparades, com evidencia una taxa de reproducció alta: 1,60.

Així, en les darreres 24 hores se n’han diagnosticat 348 més. Una de les xifres més altes des de l’esclat de la pandèmia. I, de retruc, això sí que fa que es bati el rècord de casos actius, que s’havia marcat ara fa unes setmanes. El salt és considerable: fins a 2.582.

La bona notícia es manté en el fet que es va confirmant la menor gravetat de la gran majoria d’infectats. Tot i aquestes elevades xifres, la pressió sobre el sistema sanitari es manté continguda. Dijous a la tarda -falten actualitzar les dades a divendres-, hi havia 21 persones ingressades a l’hospital, de les quals nou a planta i dotze a cures intensives. D’aquestes, nou sota respiració mecànica.

Paral·lelament, s’intenta guanyar la cursa al virus amb la vacunació. El procés avança novament a ritme alt, amb fins a 1.230 dosis inoculades dijous. Això fa que les persones que ja han rebut la tercera tongada del vaccií siguin 21.720.

Comentaris (9)

Trending