Salut autoritza ampliar la capacitat de la planta d’hospitalització Covid del Cedre

Una professional externa del centre sociosanitari va ser l’origen del focus que ha infectat, per ara, 25 residents i cinc sanitaris

Joan Martínez Benazet i Josep Maria Piqué comentant la jugada després de la compareixença.
Joan Martínez Benazet i Josep Maria Piqué comentant la jugada després de la compareixença. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut que aquest dilluns a la nit va autoritzar l’ampliació de la capacitat de la planta d’hospitalització Covid de què disposa el Cedre ja que era possible per les condicions que es donaven entre els contagiats, molts dels quals ja compartien espais en altres punts del centre, i que era millor l’opció d’ampliar que no haver de traslladar alguns residents a l’hospital. Martínez Benazet i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, han comparegut per donar explicacions sobre la situació que es viu al centre sociosanitari.

El titular ministerial ha admès que inicialment hi havia 22 llits a la cinquena planta de l’equipament residencial, que ara està pensada per acollir malalts geriàtrics infectats pel virus, però que davant la situació haguda les darreres hores i amb la possibilitat d’habilitar una nova habitació i desdoblar-ne algunes altres, es va permetre aquesta solució. “Per això hi ha aquesta petita diferència” alhora que “la situació és millor que traslladar-les fora del Cedre”. Fins a quants llits es pot ampliar la planta? Piqué ha deixat clar que és molt difícil de dir perquè més enllà de l’espai hi intervenen altres factors.

Una imatge del Cedre, a Santa Coloma.

Relacionat

Sobreocupació de casos Covid a la planta d’hospitalització del Cedre

Així, tal com ha recordat el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), cal tenir en compte aspectes de gènere i d’afinitats, per exemple. Resulta, que entre els malalts actuals hi ha un matrimoni i dues amigues. Cada parella, en aquest cas, pot compartir sense problemes habitació atès que totes quatre persones estan contagiades. Però caldrà veure l’evolució. Ara a la planta Covid del Cedre hi ha 25 persones ingressades. Molta més capacitat no hi ha. Per això no es descarta haver de traslladar, si hi hagués més casos, algunes persones cap a l’hospital. De moment encara no està apunt cap dispositiu hoteler.

Hores d’ara dels 25 residents contagiats, 20 son asimptomàtics, un està al final de vida, amb una malaltia terminal oncològica malgrat que el virus no hi ha tingut especial incidència i quatre més tenen símptomes respiratoris lleus

Martínez Benazet i Piqué han comparegut en un “exercici de transparència” i davant la pressió dels familiars dels residents al Cedre per donar explicacions sobre la situació que es viu al centre sociosanitari. El director general del SAAS ha estat qui ha fet la cronologia dels fets partint de la base que va ser una treballadora externa asimptomàtica l’origen de tot plegat. Aquesta professional, complint amb totes les mesures de protecció, que és de portar una doble mascareta (FFP2 i quirúrgica) en tot moment, va tractar, entre altres, alguns residents autònoms. Després d’una de les seves assistències al Cedre va comunicar que el seu fill havia donat positiu. I posteriorment ella també va ser diagnosticada com a contagiada amb el virus.

Pocs dies després, dues residents (de 99 i 74 anys) van evidenciar símptomes, van ser analitzades i també van donar positiu. I és aquí quan s’inicia un cribratge generalitzat que, pel moment, ha revelat 25 contagis entre els residents i cinc més entre sanitaris. Piqué ha remarcat el fet que en ser algunes de les persones ateses per la professional externa que va resultar positiva de l’“àrea que encara tenen autonomia i que es mouen per altres parts del Cedre”, això va contribuir “a la cadena de contactes i contagis”. “És una situació que ha passat i que no podem assegurar que no torni a passar”, ha deixat clar el director general del SAAS. Tant el ministre com Piqué han afirmat que un cas com aquest demostra com n’és de difícil gestionar aquesta crisi, perquè una situació com aquesta “s’ha donat en un lloc on es feien cribratges” i on se’n continuaran fent. De fet, s’incrementaran el nombre de tests als professionals.

“És una situació que ha passat i que no podem assegurar que no torni a passar”, diu Piqué; “vaig dir que el virus entraria per la porta i malauradament ha estat així”, manté Martínez Benazet

De fet, aquesta setmana es tornarà a fer un doble testeig, tant a professionals com a residents, “i veurem què succeeix”. Hores d’ara dels 25 residents contagiats, 20 son asimptomàtics, un està al final de vida, amb una malaltia terminal oncològica malgrat que el virus no hi ha tingut especial incidència i quatre més tenen símptomes respiratoris lleus. Piqué ha respost amb un “no” rotund quan se li ha demanat si la professional externa havia tingut algun tipus de contacte previ amb la planta Covid. I tant el director del SAAS com el ministre han garantit que no hi ha re-circulació d’aire entre plantes, ressaltant així que el virus no es pot contagiar en aquest cas per l’aire, que sí que és una via.

Martínez Benazet, que ha destacat que fa “un bon tàndem, un tàndem que funciona” amb Piqué i ha negat eventuals diferències, ha ressaltat que els protocols “estan molt ben plantejats” i, també “molt ben aplicats”. Però com el director del SAAS han remarcat que el risc zero no existeix. “Vaig dir al seu dia que el virus entraria per la porta i malauradament així ha estat”, ha destacat el ministre, relacionant-ho amb el fet del bon aïllament que te la cinquena planta, i posant també de relleu “la capacitat infectiva dels asimptomàtics”. Després d’admetre que “òbviament” va autoritzar l’ampliació de la capacitat de la planta Covid, el responsable ministerial ha explicat que la direcció del Cedre manté el contacte i informa les famílies amb els tempos el més adients possibles.

Cirurgia a l’hospital

Piqué també s’ha referit “al petit brot” de coronavirus que s’ha viscut a la planta de cirurgia de l’hospital, ara clausurada i aïllada. De moment es van localitzar sis casos positius en professionals i sis més en pacients, “i no és descartable que pugui aparèixer algun cas més”. En tot cas, s’ha reduït la capacitat quirúrgica i no s’ha detectat cap altra anomalia ressenyable en cap altra unitat hospitalària. El director general del SAAS ha explicat que mentre es pugui, i a diferència de la primera onada, es vol fer compatible l’activitat hospitalària no Covid amb la Covid. Cert que a mesura que el virus colli s’hauran d’anar destinant recursos al combat de la pandèmia en comptes de l’activitat més ordinària.

Comentaris (8)

Trending