El retard en la resolució, la manca d’informació i el tracte, les principals queixes sobre la CASS

Les altes mèdiques, la pensió d’invalidesa, la desestimació de la baixa mèdica per accident de treball i el reemborsament de prestacions són els àmbits que més consultes generen

Rètol de la CASS a la façana de la parapública.
Rètol de la CASS a la façana de la parapública. Toni Solanelles

La defensora de l'afiliat de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Judith Silvestre, ha tancat el 2021 amb un total de 72expedients oberts i tramitats amb el tracte, la manca d'informació i el retard en les resolucions com temes principals de queixes. Les altes mèdiques, la pensió d'invalidesa o el reemborsament de prestacions són els àmbits que porten mes consultes. Per tot això, Silvestre reclama a la parapública que doni tota la informació i que es tingui més empatia amb l'afiliat per crear un clima de confiança.

En el primer mig any al càrrec -del 15 de juny al 31 de desembre del 2021-, la defensora de l'afiliat de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Judith Silvestre, ha obert i tramitat 72 expedients amb el retard en les resolucions (41,18%), el tracte rebut (35,30%) i la manca d'informació (23,53%) com a motius de la queixa. De tots els expedients, 40 han estat reclamacions, 33 han estat demandes d'informació i 17 han estat queixes amb diversos casos amb una doble condició.

En aquest sentit, en l’informe, Silvestre assenyalar que “malgrat que el nombre de queixes rebudes no és elevada, tampoc ha disminuït respecte anys anteriors”, tot i les mesures restrictives a causa de la Covid-19 encara eren vigents. De fet, els expedients oberts han requerit 78 entrevistes amb els afiliats i 10 més amb treballadors de la CASS.

Pel que respecta les reclamacions, gairebé un terç d’elles tenen relació amb l’alta mèdica, seguida de la pensió d’invalidesa, la desestimació de la baixa mèdica per accident de treball i el reemborsament de prestacions. Ja en menor mesura se situen les demandes de cobertura del 100%, la pensió de jubilació i viduïtat i la cotització reduïda.

“Els drets dels afiliats es troben perfectament recollits en la legislació, no podem negar que aquest tipus d’informació i sobretot la seva comprensió, no resulta tan senzilla per a tothom”

Referent al perfil que acudeix a la defensora de l’afiliat, pràcticament no hi ha diferència entre homes i dones, sent aquestes últimes predominant amb un 54,93%. D’altra banda, de les persones que han contactat amb la defensora de l’afiliat el 54,41% són assalariats, el 22,06% realitzen una activitat per compte propi, el 22,06% són pensionistes, el 2,9% són beneficiaris i l’1,47% restant són associacions.

Finalment, els expedients, de mitjana, s’han resolt en 8 dies, tot i que hi ha casos en què s’han resolt a l’instant amb l’entrevista i un altre que va requerir 48 dies perquè es va haver de sol·licitar informació a tercers. Els resultats d’aquests s’han notificat, gairebé en un 50% en cada cas, en l’entrevista o per correu electrònic, mentre que només, el 7% per carta.

Amb tot això, Silvestre ha recordat que malgrat que “els drets dels afiliats es troben perfectament recollits en la legislació, no podem negar que aquest tipus d’informació i sobretot la seva comprensió, no resulta tan senzilla per a tothom”. És per això que ha instat a la CASS a facilitar tota la informació i que s’asseguri que també l’entén la persona. A banda d’aquest punt, també dona un toc d’atenció a la forma en com s’atén, en alguns casos, als afiliats i recorda que “l’afiliat acostuma a tenir relació amb la parapública en situacions poc agradables i delicades”, per tant, considera “necessari procurar un bon tracte adaptat i amb empatia per tal que es pugui crear una situació de confiança en la institució i sobretot poder tenir la certesa per part de l’afiliat del motiu de la resolució o decisió que l’afecta”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending