Quatre cops menys contagis que tot just fa dues setmanes

Entre dimarts passat i aquest dilluns, s’han registrat 850 positius, la meitat que el període anterior i molt per sota dels 3.715 detectats entre el 18 i el 24 de gener, i és la dada més baixa des de mitjans de novembre

Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA.
Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA. T. S.

Andorra ha viscut una sisena onada del coronavirus doble. Primer, el nombre d’infeccions es va enfilar per culpa de la variant Delta. Quan s’estava baixant, va arribar Òmicron. I la xifra de contagis es va directament disparar. Amb aquesta nova soca, la situació va empitjorar molt ràpidament. Gairebé tant com està millorant. El nombre de positius s’ha desplomat en només dues setmanes: quatre cops menys. Cal remuntar-se a mitjans de nombre per trobar una xifra més baixa.

Així es pot comprovar si es fa una comparativa setmana per setmana. Entre dimarts passat i aquest dilluns s’han localitzat un total de 850 contagis nous. Si es compara amb el període anterior (1.638 infeccions), ha caigut a la meitat. Si es mira la dada al costat de la registrada entre el 18 i el 24 de gener, la davallada queda encara més definida.

La incidència acumulada per 100.000 habitants també s'ha desplomat: de prop de 8.000 a 3.128 i tot fa preveure que seguirà caient

Llavors, es van registrar un total de 3.715 positius. Sense cap mena de dubte, la pitjor dada des de l’esclat de la pandèmia. Òmicron arribava al seu punt més alt, amb també més de 5.000 casos actius. Tot just dues setmanes després, la xifra de contagis queda per sota del 25%.

Una altra dada: des de finals de novembre, entre el 22 i 29, no es registrava una dada de positius tan baixa. En aquell període de temps, se’n van detectar 816. Des d’aquell moment, deu setmanes on les dades no només s’havien mantingut per sobre del miler sinó que havien superat els 2.000 i els 3.000, gràcies a l’entrada forta d’Òmicron durant Nadal. Abans, però, cal recordar que Delta ja havia provocat una explosió de positius.

WhatsApp Image 2022 02 07 at 19.34.26

La situació viscuda a Andorra, però, no és cap sorpresa. Molts experts ja havien anunciat aquesta possibilitat analitzant les dades que s’havien registrat a aquells països on la darrera variant del coronavirus havia arribat abans. Tant a Sud-àfrica com a Anglaterra, es va viure un fort increment de casos però quan la incidència va començar a baixar, també ho va fer de forma molt ràpida.

El que també ha caigut al Principat és la incidència acumulada. Fa dues setmanes, se situava en prop dels 8.000 contagis per cada 100.000 habitants. Ara, se situa en 3.128. D’aquesta forma, queda ja molt per sota dels països que actualment lideren aquest poc recomanable rànquing. A 3 de febrer ho eren Israel (10.764), Dinamarca (10.710) i Eslovènia (9.161).

Etiquetes

Comentaris

Trending