Una pandèmia “estabilitzada” i que podria començar a “disminuir” la setmana vinent

Durant el cap de setmana s’han detectat 1.295 nous positius mentre que els casos actius davallen per sota dels 5.000 i els ingressats a l’hospital queden per sota de la desena

Façana de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Façana de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. ALTAVEU

Salut ha pogut recuperar, ara sí, el retard que es va acumular en l’entrega dels resultats de les proves TMA. Dissabte, segons ha explicat el ministre, Joan Martínez Benazet, “ens vam poder posar al dia”. Al llarg del cap de setmana, s’han comptabilitzat fins a 1.295 nous positius i el nombre de casos actius torna a baixar dels 5.000. Les dades indiquen que la pandèmia s’ha estabilitzat i es confia que la corba epidemiològica comenci a baixar a partir de la setmana vinent.

Ara mateix, Benazet ha posat en relleu que només resten pendents les TMA fetes aquest mateix dilluns. Per tant, els resultats s’estan entregant en un termini adequat, entre 12 i 24 hores, objectiu marcat quan es va poder posar de nou en marxa la màquina d’anàlisi. Amb la solució del problema, dissabte ja es va recuperar el retard. En aquests tres dies, s’han detectat un total de 1.295 positius entre residents, a banda dels diagnosticats a turistes.

Des d’octubre, fins a 37 persones han ingressat a cures intensives; d’aquestes, 22 no s’havien posat cap dosi de vacuna

En aquest cas, el nombre d’altes permet compensar els nous pacients. I, per tant, el nombre de casos actius baixa. Se situa, lleugerament, per sota dels 5.000. En concret, 4.969. El que sí que ha confirmat Benazet és que la dona que, ara fa uns dies, va ser localitzada sense vida al seu pis també tenia Covid. No va ser, però, la causa de la mort, sinó altres patologies. Tot i això, se la comptabilitza com víctima del coronavirus, la 145.

Malgrat aquest nombre elevat de casos actius, l’hospital segueix registrant a poc a poc una disminució del nombre de pacients. Baixen, de fet, de la desena. Hi ha quatre a planta, cap d’ells amb afectacions greus, i cinc a cures intensives, tres dels quals ventilats. “L’onada ja fa setmana que dura i podem veure que la variant Òmicron no genera excessiva pressió a l’hospital” ha comentat el ministre.

Benazet ha volgut donar dades dels pacients ingressats a UCI i les defuncions que s’han produït des del 31 d’octubre. Fins a 37 persones han arribat des de llavors al servei de màxima vigilància, dels quals 22 sense cap dosi de vacuna. Set van perdre la vida, quatre d’ells sense vaccí.

Segons el ministre, actualment l’onada d’Òmicron es troba en una fase “d’estabilització”. Es confia que, a partir de la setmana vinent, es pugui veure ja una disminució, a l’espera, però, d’un factor que pot endarrerir-la: la variant B2. “És encara més infectiva i està creant algun problema a Dinamarca i França, amb una escalada de casos”, ha explicat. El motiu? “Està acabant d’infectar les persones que no s’havien contagiat”, ha comentat. Tot i això, ha apuntat que aquest impacte no hauria de durar gaire temps.

Per tant, s’espera que llavors hi hagi una reducció de casos actius. Serà quan es baixi dels 3.000 que es plantejarà l’aixecament de restriccions. Entre elles, fins i tot, el tancament de l’oci nocturn.

Comentaris (1)

Trending