Una padrina de Sant Vicenç d’Enclar, nova mort d’un coronavirus amb la incidència més alta d’Europa

La dona, de 89 anys, es va contagiar en el brot detectat a la residència, mentre que al llarg del cap de setmana s’han diagnosticat fins a 621 positius més, fet que situa Andorra amb prop de 3.000 contagis en catorze dies per cada 100.000 habitants

Accés a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar.
Accés a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar. Cristian Cortés

La Covid-19 s’ha cobrat una nova víctima al Principat. Es tracta d’una dona que es va contagiar al brot de la residència Sant Vicenç d’Enclar. És la defunció 133 des de l’esclat d’una pandèmia que segueix vivint un moment àlgid, amb 621 nous contagis només en el darrer cap de setmana i més de 2.000 casos actius actualment. La incidència acumulada en els darrers 14 dies ja és la més alta d’Europa, superant fins i tot països en confinament.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat la trista notícia durant la roda de premsa d’actualització sanitària d’aquest dilluns. La víctima mortal número 133 de la pandèmia al país tenia 89 anys i es va infectar els darrers dies a la residència. Malauradament, el seu estat era greu i ha acabat perdent la vida. L’òbit es va produir diumenge.

Benazet admet la mala situació epidemiològica però confia que hagi tocat sostre i que en breu el nombre de contagis diaris vagi en descens

Paral·lelament, la situació epidemiològica continua presentant dades preocupants, amb un nombre de nous contagis que segueix sense aturador: des de divendres, 621 nous positius. 130, 280 i 211 respectivament entre divendres, dissabte i diumenge. Això continua impulsant a l’alça els casos actius, que ja superen els 2.000. En concret, 2.052.

Els nous contagis aquests dies han fet que, novament, s’elevi la incidència a catorze dies. Aquesta és la dada que serveis per comparar la situació sanitària a països de diferents mides i poblacions. Els 2.332 casos detectats a Andorra des del dilluns 22 de novembre suposen una xifra de 2.941,47 positius per cada 100.000 habitants. La xifra supera a la que es registrava a Eslovàquia la setmana passada, amb 2.773. El país centreeuropeu fa decretar un confinament general el passat 24 de novembre.

Aquella decisió va venir marcada pel risc de col·lapse del sistema sanitari. Un perill que, per ara, Andorra no pateix, tot i que, és evident, la situació també ha empitjorat els últims dies. Així, hi ha setze pacients a planta i set a cures intensives, tots ells ventilats mecànicament. A banda, a l’àrea Covid del Cedre hi ha sis padrins.

El ministre de Salut, malgrat la situació, ha volgut mostrar-se confiat en el fet que aquesta alta incidència hagi arribat ja al seu pic. “En pocs dies crec que les mesures que hem aplicat funcionaran i començarem a veure com el nombre de casos diaris va baixant”, ha comentat.

Comentaris (6)

Trending