Música a l’UCI el primer dijous de cada mes i amb idea d’estendre-ho a altres unitats

(AMB VÍDEO) L’hospital segueix treballant per avançar en el projecte “d’humanitzar” les cures intensives i ara compta amb el suport de la reconstituïda Associació de Músics per garantir els concerts

Joan Gómz i Xavier Martínez durant la seva actuació a l'UCI.
Joan Gómz i Xavier Martínez durant la seva actuació a l'UCI. ALTAVEU MÈDIA

L’hospital va iniciar fa dos anys el projecte “d’humanització” de la Unitat de Cures Intensives que inclou, tant les sortides terapèutiques com les actuacions musicals per aquells pacients de llarga estada “amb molt risc de deliri i desorientació”. Després de diversos entrebancs, sobretot per les dificultats per trobar músics disponibles, ara amb el suport de l’Associació Música per Viure Judith Ribas i l’Associació de Músics d’Andorra (ASMA), ara es treballa per poder oferir concerts el primer dijous de cada mes i fins i tot, estendre la proposta a altres unitats.

El cap de l’UCI, Mario Alfaro, ha explicat aquest matí, coincidint amb una nova edició de la proposta d’humanització a través de la música, que l’espai de cures intensives pot ser percebut com un espai “amb molts aparells, de monitorització i que el pacient el percep amb estrès i ansietat”. Així, per fer “més amena i confortable” l’estada, tant per als pacients com per a la familiars”, fa dos anys es va posar en marxa el projecte d’oferir petits concerts. Van dirigits a pacients d’estades llargues, “que porten dos o tres mesos” a l’UCI, que no en poden sortir i que per tant tenen “molt risc de deliri i desorientació”.

Fins ara l’experiència ha estat “molt bona, amb una acceptació per part de les famílies i els pacients estupenda” i per aquest motiu se li vol donar continuïtat. Fins ara, la dificultat més gran ha estat poder trobar músics disponibles per mantenir les sessions, però sembla que s’hi haurà pogut posar remei.

 

Casualment, es va poder fer contacte amb l’Associació Música per Viure Judith Ribas, que malgrat que dirigeix els seus projectes a centre Amèrica, van tenir l’opció de contactar amb l’Associació de Músics d’Andorra (ASMA) que de seguida va mostrar interès per sumar-se a la proposta.

“Vam reactivar l’associació l’any passat i encara estem en procés d’activació”, ha explicat Joan Gómez, president de l’ASMA, que tot i no comptar amb socis oficialment, ha detallat que són un grup d’entre 100 i 150 persones. Per aquest motiu veu “bastant factible” fer realitat el projecte i que cada primer dijous de mes es pugui fer un concert. “I en cas que hi hagi algun imprevist, sempre hi ha algun músic disponible i disposat a fer-ho”, ha detallat. Cal tenir present que les actuacions a l’hospital no es cobren, sinó que es fan de forma voluntària.

 

ALTRES UNITATS

Alfaro, de fet, ha indicat que més enllà dels músics, “no sempre” hi ha els perfil de pacient escaient a l’UCI que se’n pugui beneficiar -ara mateix la unitat està al 50% d’ocupació- i per aquest motiu s’ha plantejat estendre el projecte d’humanització a través de la música a la resta de l’hospital, en unitats com medicina interna, pal·liatius o salut mental. De fet, en aquest últim cas s’ha plantejat, fins i tot, la possibilitat de fer sessions grupals. De moment és un projecte i es prioritzarà els pacients de l’UCI, ara, si en algun moment allí no hi ha el perfil adient, serà quan es parlarà amb les altres unitats perquè se’n puguin beneficiar.

Aquest dijous s’ha mirat de reactivar la proposta i el Joan Gómez i un company, Xavier Martínez, han estat els encarregats de portar la música en un dels box de l’UCI.

Comentaris (2)

Trending