Els metges generalistes s’enfilen per les parets pels continus entrebancs amb el sistema informàtic

Malgrat que s’han anat fent pedaços, el programari amb què es gestiona la història clínica compartida comporta molts maldecaps als facultatius, i especialment als referents que tracten de forma assídua amb pacients

El programari que s'usa es denomina HCIS.
El programari que s'usa es denomina HCIS. ARXIU

Semblava que el suflé havia baixat. La pandèmia i els maldecaps que aquesta va generar -i encara poc o molt genera- va canviar l’ordre de prioritats i els metges reconeixen que el fet d’haver tingut una història clínica compartida va funcionar. Que tot hauria estat més complexe sense aquesta eina. “La idea és bona, però l’eina informàtica és altament millorable”, manifesten els consultats, que afirmen que una vegada rebaixat el nivell d’impacte de la crisi sanitària, i retornant a una certa normalitat, especialment els generalistes s’enfilen per les parets amb els continus entrebancs que els comporta el programari.

Són diversos els professionals consultats per l’Altaveu -la majoria facultatius referents o de capçalera, però també algun especialista- que admeten que el programari no acaba de rutllar. I que comporta una inversió de temps que no es pot dedicar al pacient. Això sense tenir en compte el dia que el sistema es penja o que queda inhabilitat perquè els tècnics del SAAS, que gestionen el ‘programa mare’, han de fer alguna feina de manteniment i els seus horaris no casen amb els dels generalistes i aquests, per exemple, queden durant una estona sense poder emetre receptes. I això, potser, amb un pacient a la consulta delerós de poder acudir a la farmàcia a adquirir el fàrmac escaient per iniciar el tractament prescrit. En fi.

“La idea és bona, però l’eina informàtica és altament millorable”, manifesten alguns dels facultatius consultats, que hi afegeixen: “El programa de la història clínica compartida (denominat HCIS) és un programa plantejat per al funcionament hospitalari i adaptat al nostre país”

Una primera constatació feta pels professionals és que “el programa de la història clínica compartida (denominat HCIS) és un programa plantejat per al funcionament hospitalari i adaptat al nostre país” per gestionar aquest dossier mèdic personal i digitalitzat. Per tant, qualsevol cosa que es retoca perquè adquireixi una funcionalitat per a la qual no estava pensada té probabilitats que no funcioni bé o, almenys, no del tot.

En aquest sentit, “si be l'estabilitat d’aquesta eina ha millorat respecte al període inicial, no és massa intuïtiu i en ocasions poder fer segons quines gestions o bé consultar algunes informacions no és fàcil”. Tampoc no hi ajuda el fet que “encara tenim alguns centres de radiologia que no bolquen les dades, tant informes com imatges, al sistema”. En aquest sentit, alguns dels professionals consultats han comminat l’autoritat sanitària a adoptar les mesures escaients, “més enllà de la pèrdua de clients” que estarien experimentant, segons les fonts, els despatxos en qüestió. “Sempre són els mateixos els que s’oposen a tot”, han indicat les fonts, que han remarcat que aquests centres radiològics va començar a implantar el sistema i van acabar, suposadament, abandonant. “Per diferents motius, però caldria corregir aquest fet”, han manifestat els consultats.

Segons alguns dels metges referents consultats, els procediments a realitzar a les consultes “s’han burocratitzat en excés -tendència habitual en la majoria dels sistemes públics de salut- desviant l’atenció, almenys de forma parcial, del pacient a la pantalla a utilitzar”. És a dir, més temps a dedicar a la tramitació i menys a prestar atenció al malalt, a l’usuari, i a poder diagnosticar amb el temps necessari i la tranquil·litat deguda. I encara un darrer element que exposen alguns dels consultats: “Caldria ser molt curós en garantir la confidencialitat de les dades  dins del sistema regulant de forma molt estricta qui accedeix a elles i en quines condicions”.

Comentaris (5)

Trending