Els metges calculen que han perdut prop d’un 30% de poder adquisitiu en quinze anys

El col·legi professional està a l’espera d’iniciar les converses per negociar un nou conveni amb la CASS després de denunciar el vigent i així poder actualitzar les tarifes

Un metge auscultant un pacient.
Un metge auscultant un pacient. ARXIU

Els metges calculen que des del 2008 fins ara, termini de temps en què pràcticament les tarifes s’han mantingut sense increments, han perdut entre un 25 i un 30% de poder adquisitiu. Els càlculs matemàtics s’emmarquen en la preparació de les negociacions que preveuen afrontar per tal d’acordar un nou conveni marc amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Fa unes setmanes, el Col·legi de Metges va denunciar el conveni amb l’objectiu que s’actualitzin les tarifes.

Segons les fonts consultades, l’ens professional està a l’espera de posar data per a la reunió i començar la negociació, ja sigui amb la CASS, ja sigui amb el ministeri de Salut, que ha reconegut que és just que es revisin els preus a l’alça. Cal veure fins on serà aquesta alça. En tot cas, les fonts mèdiques consultades esperen que les converses s’iniciïn ben aviat “entenent que no esperem un acord total a les nostres propostes d’inici”. Les propostes, però, encara s’han d’acabar d’afinar.

Es té clar que demanar una actualització del 30% és inviable i són conscients que les millores poden venir, també, a través de la reorganització d’aspectes logístics, de coordinació o d’altra naturalesa

Les mateixes fonts han indicat que en certa manera es vol recuperar el terreny perdut quant a poder adquisitiu. Però encara no hi ha un percentatge clar en relació a l’increment tarifari que se sol·licitarà. Es té clar que demanar una actualització del 30% és inviable i són conscients que les millores poden venir, també, a través de la reorganització d’aspectes logístics, de coordinació o d’altra naturalesa.

En tot cas, la pèrdua de poder adquisitiu que es calcula al tomb del 30% sorgeix del fet de mantenir pràcticament inalterables -excepte un petit increment l’any passat- les tarifes del 2008 més el fet que s’hagin afegit “l’IRPF, l’IGI, augment de l’IPC seriat”… La demanda dels metges coincideix també amb la que fan els odontòlegs. Els dentistes també han denunciat el conveni que tenien amb la CASS pel mateix motiu.

Les fonts consultades dels sectors sanitaris han assegurat que les accions no s’han consensuat ni hi ha cap acord entre col·legis professionals per fer la reivindicació alhora, “però certament les demandes és molt possible que coincideixin en el temps perquè són totalment coherents”. Malgrat que fins ara només metges i dentistes han formalitzat la denúncia del conveni, no es pot descartar que s’hi afegeixin més col·lectius.

Etiquetes

Comentaris (33)

Trending