Menys de la meitat de contagis d’una setmana a l’altra

Mentre del 17 al 23 de gener es van notificar 3.625 positius, l’acumulat dels darrers set dies en suma ‘només’ 1.638 i els infectats actius se situen per sota dels 4.000, “una excel·lent notícia”

Una de les gràfiques mostrada pel titular de Salut.
Una de les gràfiques mostrada pel titular de Salut. Toni Solanelles

L’Òmicron es desinfla. “Una mica abans del que teníem previst”, ha reconegut el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. De la darrera setmana a l’anterior, el nombre de contagis ha caigut a menys de la meitat: de 3.625 notificacions entre el 17 i el 23 de gener a 1.638 casos del 24 al 30. I, hores d’ara ja, amb 3.716 infectats actius, “una excel·lent notícia estar per sota dels 4.000 actius”, ha indicat el titular de Salut.

Martínez Benazet ha celebrat amb cautela les dades i ha explicat que la situació actual és molt diferent a la de fa poques setmanes. “No és el que teníem escassament fa un mes”, ha remarcat el titular ministerial, que ha convidat tothom, sense oblidar que encara estem immersos en una pandèmia, a mirar l’escenari actual “amb un altre prisma”. “Tothom està molt il·lusionat amb el fet que la Covid va cap a una evolució de malaltia endèmica, però aquesta no és la única possibilitat”, ha advertit el ministre, tot recordant que la comunitat científica actual és la primera pandèmia que afronta i, per tant, hi ha encara molt desconeixement.

Amb tot, les xifres són bones, i els índexs de reproducció de la malaltia i de positivitat de les proves diagnòstiques van clarament a la baixa. Els números del cap de setmana són clars en relació amb la desacceleració de la potència infectiva del virus. En tres dies, des de divendres i fins diumenge, s’han reportat 402 casos. 226 divendres, 109 dissabte i 91 aquest diumenge. Des del 16 de gener, ha recordat Martínez Benazet, la R0 està per sota de l’1. Per tant, va a la baixa la infecció.

HOSPITALITZACIÓ

Actualment hi ha 3.716 contagiats actius, amb una clara baixa els darrers dies. D’aquest, n’hi ha nou d’hospitalitzats, sis a planta i tres, tots ventilats, a l’UCI. Martínez Benazet ha tornat a remarcar que els ingressats a planta sofreixen la variant Òmicron i els que estan a l’UCI van infectar-se amb la soca Delta. Segons el titular de Salut, els hospitalitzats són “persones no vacunades i persones vacunades amb immunodepressió”.

El ministre ha explicat que l’Òmicron està sent encara menys agressiva del que es pensava, portant molts menys contagiats del que es podia esperar a l’hospital, ja no dir a l’UCI. Dues persones han arribat a l’hospital pel fet que el virus ha debilitat la seva situació, marcada per sengles trasplantaments. El retrocés de l’Òmicron, s’ha dit, arriba “una mica abans del que teníem previst”, amb tot, l’impacte del virus encara afecta a 192 aules escolars. 62 tenen algun tipus de confinament. Cinc estan totalment aïllades, mentre que la resta tenen aïllats alguns dels seus integrants. Finalment, cent trenta classes estan sota vigilància passiva.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending