La incidència de la Covid continua desbocada a Andorra sent la més alta de tot el món avançat

No hi ha cap país amb dades suposadament fiables que superi els 4.000 contagis per 100.000 habitants els darrers 14 dies i, en canvi, el Principat en registra 4.320

El centre de vacunació aquest matí.
El centre de vacunació aquest matí. Toni Solanelles

La incidència de la variant Òmicron del coronavirus està fent estralls al Principat. I de quina manera. Els contagis continuen desbocats, essent Andorra el país de tot el món avançat amb més infeccions registrades de forma cumulativa. No hi ha cap país amb dades suposadament fiables que superi ara mateix els 4.000 contagis per 100.000 habitants els darrers 14 dies. En canvi, al país, hores d’ara, amb les xifres fetes públiques aquest dimarts, l’indicador referit arriba a 4.320.

És cert que pel fet de ser un país petit i haver optat el Govern per una estratègia de cribratge massiva, s’està diagnosticant molt més que en la immensa majoria de països. Però també és cert que la incidència respecte d’altres indrets és molt major. És a dir, que hi ha molta diferència. En una mena de rànquing en relació a la incidència per 100.000 habitants i les dues darreres setmanes, San Marino segueix Andorra amb 3.902 casos. Després vindrien Dinamarca (3.686), Irlanda (3.685) i Xipre (3.540) en el top 5.

Més enrere queden el Regne Unit, Islàndia o Malta. I en novè i desè lloc d’aquesta mena de classificació hi ha França (2.487) i Espanya (2.436). També és cert, i això juga a favor d’Andorra, que la letalitat és molt baixa. O relativament baixa almenys, vaja. Amb 1.794 defuncions per cada milió d’habitants, en aquesta classificació s’està força avall. Per sota, per exemple, d’Espanya, França i Portugal, encara que per sobre de països com ara Àustria, Sud-àfrica, Suècia, Estònia, Luxemburg, Costa Rica o Suïssa.

LA VACUNACIÓ AVANÇA

Un altre aspecte positiu, per dir-ho d’alguna manera, del fet que hi hagi tanta positivitat és el fet que d’aquesta manera avança més ràpid la immunització artificial. Tots aquells que resulten positius queden en suspens per a la tercera dosi de la vacuna si pretenien injectar-se-la i, per tant, alliberen la plaça per a una altra persona vacunable. D’aquesta manera, això fa que a partir de la setmana vinent ja es vacunin persones de menys de 40 anys.

L’increment de taules al centre de vacunació de les instal·lacions de l’antiga plaça de braus també hi ajuda. Hi ha molts més sanitaris injectant i per molt que el degoteig de persones és constant, també són més constants encara les punxades. El dispositiu establert té hores d’ara una capacitat per vaccinar unes 2.000 persones cada dia, que és una xifra força alta per a un país com el Principat.

Etiquetes

Comentaris (34)

Trending