L’hospital treballa amb la idea d’una Covid a la baixa però preparat per si hi ha un repunt hivernal

L’UCI manté l’estructura muntada arran de l’esclat de la pandèmia per si cal activar-la en algun moment alhora que s’ha dimensionat millor des del punt de vista dels recursos humans

El doctor Mario Alfaro és el cap del servei de cures intensives (UCI).
El doctor Mario Alfaro és el cap del servei de cures intensives (UCI). Toni Solanelles

“La Covid anirà a la baixa però estem preparats” per si l’hivern porta un repunt de casos. Així ho ha assegurat l’internista Mario Alfaro, cap del servei de cures intensives (UCI). La unitat és molt variable i a l’estiu treballa amb una quantitat de pacients molt gestionable. “L’hivern és més intens”, ha reconegut Alfaro, que ha explicat en el marc de la posada en marxa del projecte de musicoteràpia, que l’estructura que es va muntar per donar resposta a la pandèmia es manté intacta per si cal fer-la operativa en algun moment.

El cap de servei d’UCI ha assegurat que la unitat de crítics està “ben dimensionada” en l’actualitat, després que arran de la crisi sanitària s’han anat incorporant més professionals mèdics i, gràcies a les treves que el virus ha anat oferint, el personal d’infermeria s’ha anat formant. Amb tot, la gestió de l’UCI no és fàcil perquè es tracta d’una unitat “molt variable” quant al volum de pacients que ha d’atendre. Hores d’ara no hi ha cap malalt per Covid.

El nivell de cooperació amb l’hospital català de Sant Pau, que rep per norma totes les persones infartades que arriben inicialment al Nostra Senyora de Meritxell i tots aquells que pateixen un ictus, és d’allò més bo

I Alfaro ha exemplificat aquesta variabilitat pel coronavirus mateix, que fa pocs dies encara obligava a tenir pacients en estat crític. Pacients acabats d’operar que passen poques jornades a la unitat o d’altres amb malalties que els fan perillar la vida que fan llargues estades a l’UCI solen ser habituals. Els darrers dies, ha explicat Alfaro, hi ha hagut diverses altes i trasllats cap a Barcelona que han fet minvar el volum de pacients que hi ha a la unitat. El facultatiu, que havia treballat a Sant Pau, ha afirmat que el nivell de cooperació amb l’hospital català, que rep per norma totes les persones infartades que arriben inicialment al Nostra Senyora de Meritxell i tots aquells que pateixen un ictus, és d’allò més bo.

De normal, a l’estiu, es treballa amb entre cinc i deu pacients. Però en el moment àlgid de la pandèmia tot va ser una bogeria i es va incrementar amb deu llits, almenys, la capacitat UCI de l’hospital. És una mena d’unitat paral·lela amb deu llits completament preparats amb tot l’instrumental necessari. Alfaro ha destacat que la decisió de crear una mena d’unitat de reserva ha tingut rèpliques en altres hospitals espanyols.

En tot cas, es té clar que a l’hivern hi ha més intensitat a l’UCI especialment per un increment d’activitat traumàtica. En essència accidents lligats a la pràctica de l’esquí. Però no es preveu que els propers mesos la Covid hagi d’incrementar la seva presència. “No tinc una bola de vidre. Però la Covid anirà disminuint”, ha indicat Mario Alfaro, que ha explicat que en qualsevol cas “estem preparats” per si l’escenari acaba sent un altre.

Comentaris (1)

Trending