L’hospital creua els dits perquè no s’infectin els sanitaris

L’Òmicron, l’emmalaltiment greu d’algun familiar directe no vacunat i l’ingrés d’algun professional ha animat la vacunació entre aquells treballadors del SAAS més recelosos

Josep Maria Piqué durant una compareixença anterior.
Josep Maria Piqué durant una compareixença anterior. Toni Solanelles

“El dubte és saber si els professionals s’infectaran. Si no s’infecten podrem aguantar bé. Però aquí s’hi que hi ha un punt d’imprevisió.” El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, diu que l’hospital, després d’una primera onada que va agafar tothom en calces, “s’ha reforçat molt”. I que està en disposició, tot i el cansament acumulat, de suportar l’embat que causa la pandèmia una vegada més. Sobretot quant a facultatius. De professionals d’infermeria, ha assegurat davant la comissió legislativa de Sanitat, es va més just perquè no se’n troba.

Piqué ha exposat davant la comissió els diferents escenaris del pla de contingència que es va dissenyar mesos després de l’esclat de la crisi sanitària i aquest estiu, a diferència de l’Oficina Covid, s’hi hauria treballat per reforçar-lo. El director general del SAAS ha reconegut que “l’esforç és molt gran, el volum d’activitat és igual que a la primera onada amb la diferència que la resta de l’activitat hospitalària en gran mesura es manté”. S’ha dotat de molt més personal el centre hospitalari. Només en nou personal, entre el 2020, el 2021 i el 2022, allò que hi ha previst, s’haurà invertit 1,5 milions d’euros més del que es pensava.

Piqué: “L’esforç és molt gran, el volum d’activitat és igual que a la primera onada amb la diferència que la resta de l’activitat hospitalària en gran mesura es manté”

I més enllà del personal -per cert, Piqué ha descartat tornar a recórrer a la brigada cubana: “Va ser una qüestió de xoc davant la incertesa i la imprevisió inicial”-, hi ha tot allò relatiu a l’equipament tècnic. Ja hi anirem. Primer, i respecte dels professionals, i entre altres coses, el màxim responsable del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ha destacat el reforç sobredimensionat en algun moment que hi ha hagut a l’àrea d’anestesiologia amb professionals amb coneixements i formació intensivista, una especialitat de la qual, juntament amb medicina interna, hi ha mancança de facultatius.

També ha explicat que per molt que hi hagi les pistes obertes es pensa poder donar una bona resposta als eventuals accidents d’esquí atès que els traumatòlegs, que han vist reduïda la seva activitat habitual per múltiples factors, molts d’ells relacionats amb la Covid, s’han situat ara a Urgències i ja tracten ells directament les lesions que es puguin produir a les estacions. En global, “en la part de metges estem ben coberts, la mancança és a infermeria”, ha deixat clar. Piqué compta poder “donar resposta als pràcticament 40 llits d’UCI” de què es disposa.

DISPOSITIUS I MATERIAL

El director general del SAAS ha explicat que l’hospital pot acollir uns 32 llits d’UCI -ara n’hi ha 17 d’ocupats per malalts Covid i dos més per persones que tenen altres patologies- i que aturant gairebé tota la resta d’activitat es podrien assolir deu llits més que es col·locarien a la zona de l’hospital de dia. L’UCI estable la configuren 12 llits, als quals se n’hi afegeixen 10 més a la primera planta. Cinc llits més se situen a l’àrea de cirurgia major ambulatòria (que en pot sumar encara tres més), i cinc més se situen a l’àrea de reanimació.

Piqué ha explicat que es disposa de 35 respiradors -vint dels quals es van comprar durant l’esclat de la pandèmia-. D’aquests 35 equips, 21 són de màxima prestació encara que quatre d’ells es troben al final de la seva vida útil i catorze més disposen d’una prestació parcial. El màxim responsable la gestió hospitalària ha reconegut certes dificultats amb els productes de farmàcia específics per a la Covid. En aquest sentit. Josep Maria Piqué ha admès que es va adquirir un estoc de Remdesivir molt gran perquè hi havia estudis que deien que era eficaç per combatre el coronavirus i finalment no ha estat així.

VACUNACIÓ

El director general del SAAS també ha hagut de respondre sobre la vacunació dels sanitaris. Piqué ha explicat que si es tenia en compte tot el personal del SAAS, hi havia un 10% dels empleats que haurien declinat vaccinar-se. Si aquest percentatge es calcula només entre els professionals que tenen un contacte més estret amb els malalts, “estan a l’entorn del 5, encara que les últimes setmanes s’ha accelerat la vacunació”.

Sobre els motius pels quals ara s’hauria incrementat el nombre de professionals del SAAS que s’han començat a vaccinar, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha citat el fet que la variant Òmicron ha posat tots els professionals més a la defensiva i, a banda d’això, es dóna el cas que alguna infermera que s’oposava a la vacunació ha acabat ella mateixa hospitalitzada i algun altre professional hauria vist com familiars directes no vacunats han acabat intubats.

Comentaris (8)

Trending