El Govern treballa en “aïllaments selectius” en cas de rebrot de coronavirus

Espot explica que es vol tenir una capacitat ràpida de diagnosi i per trobar la cadena de contactes per poder actuar evitant un nou confinament massiu

Espot, durant un moment de l'entrevista concedida a 'La Rèplica'.
Espot, durant un moment de l'entrevista concedida a 'La Rèplica'. RTVA

El Govern confia que no es produeixi un temut segon rebrot del coronavirus d’aquí a uns mesos, però treballa en plans de contingència per si això succeeix. I aquests volen evitar, tant com sigui possible, que s’hagi d’instar a un segon confinament. El cap de l’executiu, Xavier Espot, ha avançat que la voluntat seria apostar per tenir una capacitat de diagnòstic ràpid i mitjans per detectar ràpidament els contactes dels possibles contagiats per poder fer aïllaments selectius i, per tant, impactar menys en la vida i l’economia del país.

Així ho ha explicat el màxim responsable de l’executiu durant l’entrevista concedida al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió. Espot ha indicat que amb l’obertura de les fronteres al turisme “hem seguit el full de ruta marcat: fer cribratges no generalitzats molt sectorials i àgils”. D’aquesta forma, ha apuntat, “hem de ser capaços de controlar els rebrots puntuals, que també s’estan donant a l’entorn”.

Sobre la situació al Cedre i Salita, el mandatari deixa clar que no hi ha indicis que s'hagi produït cap mena de negligència però defensa que cal "una anàlisi exhaustiva" del que ha passat

I, paral·lelament, també es treballa “en un full de ruta específic per un possible rebrot més generalitzat”. Aquest requereix, en primer lloc, “tenir una capacitat de diagnosi molt ràpida”, fet que s’aconsegueix, ha recordat, s’aconsegueix amb les màquines cedides per la farmacèutica Grífols. A banda, també serà necessari “poder fer estudis epidemiològics ràpids que ens permetin determinar la cadena de contagi”.

Espot també ha avançat que cal garantir prou recursos en el sistema sanitari. “Tenim gairebé 40 ventiladors i, per tant, anem ben servits, així com material preventiu de sobres”, ha manifestat. A banda, es treballa en protocols i reforç de personal per la unitat de cures intensives, el Cedre i la resta de dependències.

I, tot i això, admet que no es pot descartar un confinament generalitzat, situació, però, que es vol evitar. “Cal un escenari amb el qual puguem impactar menys en la vida i l’economia dels ciutadans”, ha comentat, tot remarcant que la solució que es busca tenir en protocol seria un aïllament de les persones contagiades i el seu cercle de contactes.

Sobre la situació viscuda al Cedre i a Salita, Espot ha defensat que toca fer “una anàlisi exhaustiva del que ha succeït”. No li agrada, ha matisat, la paraula “investigació” perquè entén que “no tenim cap indici, ni que sigui mínim, que s’hagi produït cap mena de negligència”. Al seu entendre, però, “hi ha hagut moltes defuncions” i, per tant, “la nostra obligació” és fer aquest treball, “sobretot per prendre nota de cara al futur”.

Espot avança que "no pujarem impostos" però no nega que es puguin suprimir deduccions i imposar "taxes finalistes"

Sobre les conseqüències de la crisi sanitària en els àmbits econòmics i del programa de Govern, Espot ha deixat clar que “haurem de fer sacrificis respecte a projectes que ens hagués agradat portar a terme” i, per tant, tocarà reformar els plans perquè “es fonamentaven en unes aspiracions de finançament que han quedat desfasades”. Ha avisat, això sí, que “no es tracta de destrossar-ho tot” però sí de “ser valents a l’hora de triar els projectes més necessaris i descartar altres”.

També ha deixat clar que “no pujarem els tipus dels impostos”. Ara bé, “una altra qüestió” és si s’eliminaran algunes exempcions o deduccions. També ha avançat que “hi ha camí per recórrer pel que fa a alguna taxa amb vocació finalista”.

Espot també ha valorat la polèmica creada en revelar-se el salari que percebia el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa. I no s’ha estat de fer-li una tibada d’orelles inicial: “No contravé cap llei ni el reglament del Consell General, però no ho considero oportú i ètic en el moment actual”. Després, però, ha volgut remarcar que el polític encampadà “ja ha dit que hi renuncia i que tot el grup tindrà el salari base que els correspon”. I, al final, ha aprofitat per llançar un dard al Partit Socialdemòcrata. “Se’m fa difícil veure com clamen i després tenen tres consellers a ple temps, els mateixos que el grup demòcrata amb onze membres; gasten a nivell de personal molt més que nosaltres”, ha manifestat.

Comentaris (3)

Trending