Govern no preveu “un escenari de tancar-ho tot” però sí que hi hagi més restriccions

Martínez Benazet es compromet a posar per escrit, tal i com li ha demanat Terceravia, com s’incrementaran o desescalaran les limitacions en funció de la pressió de la pandèmia

Josep Pintat, d'esquena, seguint les explicacions per via telemàtica del ministre Joan Martínez Benazet.
Josep Pintat, d'esquena, seguint les explicacions per via telemàtica del ministre Joan Martínez Benazet. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat durant la comissió legislativa de Sanitat que “no veiem un escenari de tancar-ho tot”, ni al Principat ni en els països de l’entorn que afectin la mobilitat amb Andorra. Amb tot, ha reconegut el titular ministerial “tranquils del tot no estem” alhora que és plausible que tant aquí com a fora calgui imposar, més aviat que tard, noves limitacions.

Martínez Benazet ha fet aquestes consideracions a preguntes del president de Terceravia, Josep Pintat, que ha reclamat al ministre que el Govern posi per escrit les diferents fases d’una eventual escalada de restriccions. Pintat ha demanat que, com passa a França, la ciutadania ha de poder saber com es procedirà en funció de l’evolució de la pandèmia. El líder de Terceravia ha recordat que hi ha molts interessos en joc i que fins i tot “processos electorals” també afecten, i molt, la gestió de la crisi sanitària.

El ministre de Salut, confinat al seu domicili, ha afirmat que “ho podem posar per escrit”. En diverses ocasions, davant la insistència reflexiva i pausada de Pintat, oferint un conjunt d’arguments sòlids, Martínez Benazet ha afirmat estar “disposat a posar sobre la taula” els escenaris que li demanava el líder de Terceravia perquè “ho tenim treballat”. Amb tot, però, ha explicat el ministre que hi ha múltiples variables a tenir en compte i que no tot és blanc o negre.

Per al titular ministerial, una de les claus és “l’estrès sanitari a cures intensives”. I ha reconegut que a la que es passés de 22 hospitalitzats a l’UCI caldria reforçar, i molt, les restriccions internes per contenir la pandèmia i els seus efectes

Per al titular ministerial, una de les claus és “l’estrès sanitari a cures intensives”. I ha reconegut que a la que es passés de 22 hospitalitzats a l’UCI caldria reforçar, i molt, les restriccions internes per contenir la pandèmia i els seus efectes. Però que també cal valorar com s’arriba a l’esmentada xifra i si es manté durant el temps o no. Si s’arriba als 22 malalts intensius “hauríem de procedir a fer més restriccions” i afectar “algunes activitats econòmiques”.

Martínez Benazet pràcticament ha descartat un confinament generalitzat. Però no pas “un confinament quirúrgic” que suposi tancar alguns sectors econòmics potencialment més proclius al contagi o a facilitar-los. Aquesta mateixa situació es viuria als països de l’entorn. El ministre, que ha reclamat una vegada i una altra que la població es vacuni perquè la variant Òmicron exigeix un nivell d’immunització major, ha explicat que es mantenen contactes permanents tant amb les autoritats polítiques franceses -i ha parlat del primer ministre Jean Castex- com amb les espanyoles -la ministra de Sanitat, Carolina Darias- i catalanes -el conseller Josep Maria Argimon- i la voluntat no seria haver de restringir la mobilitat amb afectació sobre Andorra.

Sí que certes limitacions que s’adoptin poden arribar a afectar els ciutadans del Principat o aquells que eventualment hi volguessin venir. Es poden donar confinaments nocturns, tocs de queda… Per tot plegat, Martínez Benazet ha admès que “tranquils del tot no estem”. I més davant l’eventual arribada de la variant Òmicron que el titular de Salut ja dóna per fet que està entre la comunitat andorrana malgrat que les analítiques, fins ara, no ho han acabat d’evidenciar.

Comentaris (37)

Trending