Govern presenta la modificació de la Llei d'accessibilitat tres dies abans de les eleccions

L’avantprojecte que s'ha pactat amb els entitats cíviques és un document que no s'ha aprovat per Consell de Ministres i es deixarà sobre la taula del proper executiu

Cristina Antelo, Víctor Filloy i Miquel Llongueras
Cristina Antelo, Víctor Filloy i Miquel Llongueras Albert Sanjuan

El Govern en funcions i les entitats cíviques han acordat un avantprojecte de llei per modificar la Llei d’accessibilitat, per garantir l’accessibilitat universal, anant més enllà de les traves arquitectòniques i s’afegeixen els àmbits cognitiu i digital. El text, que no s’ha aprovat en Consell de Ministres, s’ha deixat preparat perquè el pròxim executiu el pugui tirar endavant, si ho creu escaient. Ara bé, presentar-ho tres dies abans de les eleccions fa pensar que és un gest electoralista.

L’actual Llei d’accessibilitat data del 1995 i des de les entitats socials cíviques s’ha treballat un avantprojecte de llei amb Govern per modificar el text legislatiu. La roda de premsa s’ha fet aquest dijous, tres dies abans de les eleccions generals, malgrat que el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy, ho ha volgut desvincular assegurant que han estat 10 mesos de treballs i 24 reunions amb les entitats implicades. L’acord fa dies que estava tancat i sobta que en campanya s’hagi presentat a la premsa i es deixi la patata calenta al proper executiu.

Calcula que al Principat hi ha unes 1.450 persones amb discapacitat. Assegura que ha estat consensuat al 90%, mentre la cap de l’Àrea d’Urbanisme, Cristina Antelo, ha posat de manifest que “ara l’accessibilitat no s’adreça només amb discapacitat sinó a la resta que tinguin dificultats per comunicar-se, interactuar”. Assegura que el text “permet un pas endavant i s’ajusta als paràmetres internacionals”.

L'avantprojecte de llei va més enllà de les barreres arquitectòniques i introdueix aspectes d'accés a la informació  per a tothom

El text abraça tres eixos. El primer és l’arquitectònic en què s’estableix la importància de la supressió qualsevol barrera i obstacles. El segon és l’àmbit digital i l’avantprojecte de llei recull l’objectiu d’un disseny universal o formats alternatius d’accés a la informació, adreçats, principalment, a persones amb discapacitat visual o auditiva o d’edat avançada. Finalment, la dimensió cognitiva se centra en l’adaptació de la informació i els processos digitals per a les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental, padrins o menors d’edat.

Per la seva part, el representant de les entitats cíviques a la Comissió per al foment de l’accessibilitat, Miquel Llongueras, s’ha mostrat satisfet pel treball dut a terme i ha demanat al proper Govern que un cop s’aprovi la llei al Consell General volen participar en el desplegament reglamentari, que segons ha manifestat “ha de ser ràpid”.

Comentaris (4)

Trending