La falta de subministrament dels medicaments més usuals esdevé un maldecap per als diabètics

Salut adverteix de les restriccions d’abastiment en relació amb Ozempic i Trulicity i preveu que el fàrmac Bydureon deixi de comercialitzar-se a final d’any

Comentaris

Fàrmacs d'ús habitual pels diabètics.
Fàrmacs d'ús habitual pels diabètics. ARXIU

Les dificultat en el subministrament de medicaments per tractar la diabetis està suposant un maldecap d’allò més notable per a les persones que pateixen aquesta malaltia. Alguns dels fàrmacs més usuals per combatre la dolença, com l’Ozempic, el Trulicity o el Bydureon, no tenen garantida una arribada normalitzada al Principat. I les limitacions poden durar tot l’any que ve. Excepte per al Bydureon, que es preveu que es deixi de comercialitzar a final d’aquest any.

El ministeri de Salut, a través de l’àrea de recursos sanitaris, ha hagut de posar els punts sobre les i als establiments farmacèutics per avisar de la situació, i del fet que l’abastiment normal no està garantit. Aquesta comunicació efectuada a les farmàcies s’afegeix als canvis en relació a les condicions de reemborsament dels medicaments que contenen anàlegs del receptor del pèptid-1 similar al glucagó. Les modificacions de cobertura de la CASS tenen a veure amb l’ús que s’havia estès de medicaments com els citats anteriorment, i especialment l’Ozempic, per a aconseguir reduir pes. Davant d’això, es deixa clar que els fàrmacs de la mateixa naturalesa (Ozempic, Rybelsus, Victoza, Saxenda, Trulicity, Byetta i Bydureon) només serà reemborsat en relació amb la diabetis. Res més.

El representant local dels medicaments Trulicity en els formats 0,75 mg, 1,5 mg, 3 mg i 4,5 mg ha comunicat a les agències la impossibilitat de respondre a la demanda dels medicaments. El representant local dels medicaments Ozempic, en els formats de 0,25 mg, 0,5 mg i 1 mg ha informat que l’augment de la demanda provoca una disponibilitat intermitent que es podria mantenir durant el 2023. Finalment, el representant local del medicament Bydureon de 2 mg ha informat l’agència espanyola que preveu deixar de comercialitzar el medicament a finals d’any

És una manera, també, de frenar el consum d’aquests fàrmacs davant la falta d’abastiment. Salut ha informat que tant l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com la francesa (ANSM) han emès una nota per evitar o pal·liar problemes de subministrament dels medicaments anàlegs del GLP-1. El representant local dels medicaments Trulicity en els formats 0,75 mg, 1,5 mg, 3 mg i 4,5 mg ha comunicat a les agències la impossibilitat de respondre a la demanda dels medicaments. Detalla el representant que disposa d’unitats suficients per cobrir la demanda habitual, però que els problemes de subministrament són deguts a l’augment del consum.

El representant local dels medicaments Ozempic, en els formats de 0,25 mg, 0,5 mg i 1 mg ha informat que l’augment de la demanda provoca una disponibilitat intermitent que es podria mantenir durant el 2023. Finalment, el representant local del medicament Bydureon de 2 mg ha informat l’agència espanyola que preveu deixar de comercialitzar el medicament a finals d’any.

Per tot plegat, i donada la casuística actual es recomana als pacients que, malgrat les dificultats d’accés a la medicació, no modifiquin el seu tractament sense informar el seu metge.  A les farmàcies se’ls demana que informin els pacients que tinguin una recepta d’Ozempic o Trulicity de les dificultats en el subministrament i que demanin una alternativa adaptada al seu perfil al metge prescriptor. Finalment, per als prescriptors encara hi ha moltes més recomanacions. Per exemple, que prioritzin l’ús d’aquests tractaments d’acord amb les condicions autoritzades.

Més coses: que reservin la prescripció als pacients amb DM2 que presentin una malaltia ateromatosa provada, és a dir, amb antecedents d’esdeveniments vasculars (infart de miocardi, ictus isquèmic, revascularització, amputació en relació amb isquèmia...) o una lesió ateromatosa significativa (estenosi de més del 50% sobre una corona, una artèria caròtida o una artèria de les extremitats inferiors; isquèmia miocàrdica inestable/silenciosa amb afectació documentada per imatge o proves funcionals; claudicació intermitent amb índex de pressió sistòlica inferior a 0,9).

També que en la mesura que sigui possible, que no iniciïn nous tractaments fins que els titulars confirmin que poden atendre la demanda. Mentre persisteixi el problema de subministrament, i davant la possibilitat de no poder iniciar/continuar el tractament per absència del medicament en el mercat, es recomana substituir el tractament pels disponibles del mateix grup terapèutic. I en cas de no poder substituir el tractament, s’ha de tenir en compte que s’ha de començar a administrar el nou tractament una setmana després de la darrera dosi d’Ozempic o de Trulicity. Si el tractament ja està establert, es pot iniciar el nou medicament sense necessitat d’utilitzar dosis d’inici. És recomanable un control glucèmic més estret durant les primeres
setmanes després de la substitució.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending