L’avenç desenfrenat de la Covid obliga al retorn de la mascareta als exteriors i a reduir aforaments

El Govern adopta mesures que suposen una reculada molt important respecte del que hi havia fins ara, entre les quals hi el tancament temporal de l'oci nocturn i també una petició clara: disminuir al màxim els contactes socials

Espot i Benazet han comparegut en roda de premsa.
Espot i Benazet han comparegut en roda de premsa.

Mascareta obligatòria arreu, tant a interiors com als exteriors, reducció dels aforaments i, entre altres, tancament novament de l’oci nocturn, per al qual es torna a recuperar les ajudes prèvies a la reobertura. El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han anunciat una reculada molt important respecte dels passos endavant que s’havien fet respecte de la gestió de la pandèmia. Ara mateix la crisi sanitària està desbocada i sense cap mena de control. Els contagis s’incrementen a pas de gegant cada hora. Mai abans hi havia hagut tants positius.

El consell de ministres s’ha reunit de manera extraordinària aquest matí i ha acordat adoptar tot un seguit de noves restriccions que comporten fer marxa enrere en molts àmbits i sectors. A les portes de la Puríssima, el desbordament és total i el risc de col·lapse sanitari torna a planar sobre l’hospital. No s’opta per confinaments, però sí per una reculada monumental en els passos endavant que s’havien donat els darrers mesos.

Tal com havien demanat les estacions, caldrà presentar el certificat Covid també per esquiar i no només per accedir als espais interiors dels dominis

Així, la mascareta tornarà a ser obligatòria també si es va pel carrer, al mateix temps que hi haurà una reducció gairebé generalitzada dels aforaments. Als restaurants i bars, el nombre màxim de comensals per taula passa a ser de sis als interiors i de deu a l’exterior.

Per sectors econòmics, qui torna a rebre el cop més dur és l’oci nocturn. Es tanca novament, després de vàries setmanes de reobertura amb estrictes mesures. El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat que a la vegada es reactiva el programa d’ajudes que havia estat vigent els darrers mesos.

Pel que fa als esdeveniments esportius i culturals, també hi ha retallada en els aforaments. El màxim serà del 50% en activitats a l’interior i del 70% a l’exterior. Tal com havien demanat les estacions d’esquí, el passaport Covid també serà obligatori ja no només per accedir als restaurants o establiments similars dels dominis. També caldrà per esquiar.

Un dels objectius és tornar a accelerar la vacunació.

Relacionat

El descontrol absolut de la pandèmia obliga a posar sobre la taula l’adopció de més restriccions

Al sistema escolar, el punt d’origen de l’actual onada pandèmica, es recuperen els grups bombolla reduïts. També els criteris que s’havien emprat fins a l’estiu pel que fa als aïllaments en cas de detectar-se positius. Les sortides fora dels centres queden anul·lades i les extraescolars s’hauran de fer en grups reduïts.

A banda, la petició serà clara: cal reduir al màxim possible els contactes socials. Disminuir les interrelacions vist que el virus està descontrolat. És la fórmula, ha apuntat Espot, de “doblegar la corba” i poder “afrontar Nadal i la temporada d’hivern amb totes les garanties”. Les mesures estaran vigents, inicialment, per un període de dues setmanes.

Però és que mai com ara hi havia hagut tanta positivitat de Covid. I per això el control del virus ara mateix és impossible al Principat. La situació ha arribat a un punt que hi ha sectors empresarials que han demanat a l’administració que no es comuniquin quants casos hi ha d’infeccions per “no espantar el turisme”. Però si no es comunica amb transparència la situació, evidentment és impossible voler demanar esforços i imposar limitacions com les anunciades aquesta tarda.

Comentaris (42)

Trending