L’efecte ‘Sant Joan’ deixa més de mig centenar de contagis amb un coronavirus més transmissible

Entre divendres i diumenge, Salut ha notificat 52 noves infeccions amb Covid i els casos actius tornen a superar els 100 tot i que, de moment, sense que hi hagi cap ingressat a l’hospital

Cartells a les dependències de l'oficina Covid.
Cartells a les dependències de l'oficina Covid.

La pandèmia torna a estar en expansió al Principat. Al llarg del cap de setmana, Salut ha diagnosticat més de mig centenar de nous contagis. De retruc, també es disparen de nou els casos actius, que superen els 100. La millor notícia és que, per ara, aquest repunt, centrat sobretot en la gent jove i que tindria el seu origen en les celebracions de Sant Joan i que, tot apunta, també provocat per la variant Delta, no ha provocat cap ingrés hospitalari.

Amb un cert retard, però Andorra també comença a patir la situació epidemiològica que s’ha vist a l’entorn: el coronavirus es reactiva amb certa força, especialment sobre població no vacunada i gent jove. Entre divendres i diumenge, tal com ja havia avançat Altaveu, el nombre de noves infeccions s’ha tornat a enfilar. En total, 52 en tres dies.

Per tant, s’arriben a les 13.982 infeccions des de l’esclat de la pandèmia, el març del 2020. En aquest cas, els experts coincideixen a apuntar les celebracions de la revetlla de Sant Joan com un dels punts que han pogut expandir la malaltia, amb molt probablement la soca Delta, molt més transmissible, al mig. I això, s’ha de recordar, amb les imatges de la nit de dissabte al Roser d’Ordino ben presents. Des de Salut es té clar que caldrà estar atent a les conseqüències que pugui tenir l’incompliment massiu dels protocols durant aquesta celebració.

De retruc, també s’han enfilat els casos actius. Novament, queden per sobre del centenar. En concret, 106, ja que les 21 altes donades al llarg d’aquests tres dies no compensen, ni de bon tros, els nous positius.

La millor notícia, per ara, és el que el repunt no provoca pressió sobre l’hospital. Per ara, el centre sanitari, tant la planta Covid com la unitat de cures intensives, es manté sense ingressats. Hi ajuda el fet que el rebrot està afectant especialment gent jove i, per tant, respecta aquelles persones més vulnerables, que tenen la pauta de vacunació completa. De fet, ja són més de 27.000 els ciutadans amb dues dosis injectades.

Pel que fa a la situació viscuda dissabte al Roser d’Ordino, des de Govern s’ha explicat que el comitè tècnic analitzarà els fets però també les dades epidemiològiques. A partir d’aquí, es faria la proposta, a Govern, de possibles mesures a prendre. Fonts properes indiquen que, en tot cas, no seria fins a la reunió del consell de ministres, el dimecres, que es prendria, si s’escau, alguna decisió sobre possibles canvis en les mesures.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending