Crida de Salut per intentar esvair els dubtes sobre les vacunes d’AstraZeneca

Benazet assegura que el risc de complicacions és “molt baix” al mateix temps que es remarca que es farà un seguiment als vaccinats per si desenvolupen símptomes que pugui avisar d’una trombosi

Una sanitària es prepara per a una vacunació.
Una sanitària es prepara per a una vacunació. ARXIU

Salut s’ha marcat un clar objectiu: guanyar la cursa entre infeccions i vacunacions. I per això el procés de vaccinació es vol accelerar al màxim. A banda d’aconseguir noves dosis, una altra fita que cal assolir és convèncer la ciutadania de la seguretat dels fàrmacs i, en especial, del distribuït per AstraZeneca. Tot i deixar clar que el risc de trombosis és “molt baix”, sí que s’ha volgut informar metges i població dels símptomes als quals s’ha d’estar atent un cop s’ha subministrat el medicament.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut defensar que les vacunes “realment protegeixen”, afirmació “reportada a tot el món”. Per això a tornat a fer la crida perquè la ciutadania, especialment “les persones grans i les vulnerables” s’apuntin a la plataforma de registre. S’és conscient, però, que les informacions dels darrers dies sobre el vaccí d’AstraZeneca poden generar inseguretat.

Dificultats per respirar, dolor al pit o mal d’estómac, inflamació o sensació de fred a un braç o cama, visió borrosa, maldecap intens i persistent o hematomes pel cos són alguns dels símptomes als quals caldrà estar especialment atent un cop vacunat

I, per això, Benazet ha volgut fer seus arguments ja esgrimits per organismes com l’Agència Europea del Medicament. “Els fenòmens lligats a les plaquetes i als trombos són molt poc freqüents. El risc de no vacunar-se és enormement superior”, ha afirmat. Per això, ha defensat la decisió de seguir administrant el vaccí sense cap discriminació ni per franja d’edat ni per altres aspectes. “Hem de guanyar la cursa entre vacunació i infecció i cal assumir aquest risc que és molt petit”, ha assegurat.  

Malgrat això, es té clar que caldrà fer un seguiment acurat dels vacunats. Per això, tal com ha explicat la cap d’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, “tot el col·lectiu mèdic i la població està rebent informació sobre les reaccions adverses, tant les més habituals com les que poden ser més greus”. L’objectiu és que s’estigui especialment a aquells símptomes que poden ser precursors d’un efecte secundari greu, com ara les trombosis.

Entre ells, ha explicat Vidal, hi ha “dificultats per respirar, dolor al pit o mal d’estómac, inflamació o sensació de fred a un braç o cama, visió borrosa, maldecap intens i persistent o hematomes pel cos”. Si una persona vacunada detecta alguna d’aquestes afectacions, ha remarcat, s’ha de posar en contacte de seguida amb el seu metge. En tot cas, ha volgut remarcar que, fins ara, s’han detectat tot just “62 casos d’afectació i 24 de trombosis a partir de 25 milions de persones” vaccinades amb AstraZeneca.

Pel que fa a les dades, al llarg de dijous es van administrar 1.004 dosis, fet que eleva fins a les 15.269 les posades, fins ara, al país. D’aquestes, hi ha 9.781 persones amb només una dosi i 4.884 amb dues. A la plataforma de registre s’han inscrit 34.367 ciutadans.

Sobre l’arribada de nous vaccins, Benazet ha admès que encara no hi ha data però ha volgut remarcar que estan confirmades, més tard o més d’hora, les de Pfizer que enviarà Espanya i les de Moderna que subministrarà França. Aquest segon país també ha de facilitar 3.000 dosis més d’AstraZeneca, per a la segona dosi. Sobre aquestes, el ministre ha explicat que aquesta segona part de l’enviament no es va fer conjuntament amb la primera perquè “tenien una data de caducitat molt propera a la data d’utilització”.

Comentaris (7)

Trending