Els contagis per coronavirus s’estabilitzen entorn uns 50 cada dia

Des de Salut s’alerta que la situació “és preocupant” i es fa una crida a extremar les precaucions, especialment en el període de vacances de Setmana Santa

Imatge de la façana de l'hospital.
Imatge de la façana de l'hospital.

Fa dies que es té clar que hi ha un repunt de la pandèmia. El dubte és saber fins a on arribarà. Per ara, i almenys segons les dades dels darrers dies, l’evolució de l’epidèmia està generant prop d’una cinquantena de positius diaris. Una situació que des de Salut s’admet que, malgrat no ser “dramàtica”, sí que genera “preocupació”. Per això, s’ha tornat a fer una crida a la ciutadania perquè no s’abaixi la guàrdia i es respectin les mesures sanitàries, especialment durant els pròxims dies festius.

Així ho ha advertit la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que ha comunicat 45 nous positius en les darreres hores. Això fa que el total de casos diagnosticats al país s’elevi fins a 11.732. Des del Govern s’ha posat en relleu que, després del repunt, “aquestes xifres es mantenen relativament estables, amb entre 45 i 50 casos nous per dia”. També s’ha posat en relleu que això situa la taxa de reproducció entorn l’1. En concret, aquest divendres és d’1,18.

 El cribratge a l’escola andorrana de primera ensenyança de Santa Coloma ha fet que el nombre d’afectats pel brot ascendeixi ja a 41

En les darreres hores també s’han pogut donar 38 altes. Això fa que el nombre de recuperats de la malaltia ja sigui 11.149. Tot i això, la dada és insuficient per evitar un nou increment dels casos considerats actius. Hi ha set més, fins a 469.

El repunt també segueix afectant la pressió sobre el sistema sanitari. Hi ha quatre ingressats més a planta. Per tant, ja hi ha setze persones a l’àrea Covid. Mas ha apuntat que, per ara, d’aquests casos ningú es troba en situació greu que faci pensar que hagin de saltar a una unitat de cures intensives on es mantenen nou pacients, tots ells sota respiració mecànica.

Pel que fa al sistema escolar, hi ha 26 aules sota vigilància activa. Per tant, amb alumnes confinats al seu domicili. Nou ho estan totalment i disset més, de forma parcial. Un dels centres amb més afectació és l’escola andorrana de primera ensenyança d’Andorra la Vella, a Santa Coloma. El cribratge realitzat aquesta setmana ha fet elevar fins a 41 els casos detectats en el brot que ha afectat el col·legi. Es confia que “el fet que ara vinguin vacances pugui ajudar en la contenció”.

Pel que fa als altres dos grans brots de les darrers setmanes, continuen apareixent casos nous, tot i que ja amb un cert degoteig. Al del Tarter s’ha arribat als 53 i a Arinsal, a 71. Es tracta d’un lleuger increment fruit del “seguiment que es fa”.

Davant d’aquesta evolució, Mas ha llançat una alerta: “No és una situació dramàtica, però preocupa i no és de tranquil·litat”, ha comentat la secretària d’Estat. De fet, ha afirmat que “estem en un moment delicat” i, per tant, “fem una crida als ciutadans per mantenir les mesures de protecció” especialment pensant en les vacances de Setmana Santa.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending